Šport > Zimski športi
1283 ogledov

Hrgota že napovedal svojo prihodnost

Robert Robi Hrgota sloski.si Robert Hrgota.
Robert Hrgota: Ostajam na čelu slovenske reprezentance.

Glavni trener slovenske reprezentance v smučarskih skokih Robert Hrgota je decembra lani po planiški aferi Zajc prevzel trenersko taktirko in preporodil skakalce. Rezultatska krivulja se je obrnila navzgor, ekipa je z Anžetom Laniškom osvojila kolajno na svetovnem prvenstvu ter v sezoni nanizala osem uvrstitev na zmagovalni oder svetovnega pokala.

"Seveda se še vidim na čelu ekipe, če mi bo to dano, bi si želel delati tudi po tej sezoni. Ni pa to odvisno od mene. Zato je še prezgodaj govoriti o strokovni ekipi, s katero bi nadaljeval. Če bom dobil možnost, pa bom sestavil strokovno ekipo z enim samim ciljem, da bi bili naši rezultati dobri," je povedal Hrgota, ki je takoj po finalu sezone za STA sporočil, da je prejel klic in potrdil, da "ostaja na čelu slovenske reprezentance".

Že 42. sezona svetovnega pokala se je za Slovence sicer začela pod pričakovanji, četudi so po besedah takratnega trenerja Gorazda Bertonclja vanjo vstopili dobro pripravljeni. Zaradi predčasnega konca prejšnje, ki je bil posledica koronske pandemije, je bila natrpana z več vrhunci: s svetovnim prvenstvom v poletih v Planici, novoletno turnejo, SP v Oberstdorfu ter velikim finalom sezone pod Poncami.

Daniel Andre Tande Planica padec Po padcu Šport Anesteziologinja pojasnila, kako je s Tandejem Bor Pavlovčič Planica Šport Pavlovčič poletel v bližino svetovnega rekorda!

Kot glavna cilja zime je Bertoncelj izpostavil kolajni na obeh SP, v Planici in Oberstdorfu. Po precej povprečnem uvodu v sezono so skakalci z velikimi upi vstopili v decembrsko SP v poletih, na katerem so branili ekipno srebro iz Oberstdorfa 2018. A domače SP se je razpletlo na najslabši možen način: brez dosežkov ter s sporom v ekipi, ki je odmeval zunaj meja. Po aferi Zajc - skakalec Timi Zajc je bil zaradi kritičnega zapisa sredi tekme izključen iz reprezentance, odšel pa je tudi tedanji glavni trener - je v Bertoncljeve čevlje stopil njegov dotedanji pomočnik Hrgota.

timi zajc | Avtor: Instagram Instagram

"Decembrsko SP v poletih v Planici je bilo velika šola za nas vse. Upam, da smo se vsi nekaj naučili, da smo dobili veliko izkušnjo, kako kakšne stvari peljati, in še prej, kako se nanje pripraviti. V tistem trenutku ni bilo časa za globok premislek, stvari so tekle hitro naprej. Prevzel sem funkcijo vodje ekipe, dal sem vse od sebe, delali smo po najboljših močeh. Težko je bilo, ker so bili v ozadju ljudje, ki so prežali na naše napake. A če imaš dobro ekipo in pravi sistem zadaj, potem steče. Mislim, da imamo sedaj temelje dobro postavljene in jih lahko nadgradimo," je menil Hrgota.

Nedolgo po šoku v Planici je sledila novoletna turneje. "Zelo težko je bilo. Po zamenjavi tik pred turnejo ni bilo 100 dni miru, takoj je bilo treba zagrabiti in vse pripraviti za drugi vrhunec sezone. Hvala Gorazdu Bertonclju, ki mi je stal ob strani, mi tedaj povedal, kako in kaj, da je šlo potem lažje. Še vedno so bile posledice takrat še svežih dogodkov iz Planice. Glave so bile vroče, to nas je oviralo, da bi dosegli še kaj več. Bili smo v igri za stopničke, trije skakalci bi bili lahko skupno med deseterico, na koncu smo komaj obdržali enega (Peter Prevc je bil deveti, op. STA). Spet je bila to velika šola za nas, teh je bilo med sezono res veliko."

Nika Križnar veliki kristalni globus Zgodovinski uspeh Šport Nika Križnar osvojila veliki kristalni globus! Bor Pavlovčič Planica Šport Hrgota po ekipni tekmi: "Ne moremo biti zadovoljni!"

Komaj 32-letni nekdanji skakalec je hitro pogasil strasti in uspešno vodil reprezentanco v drugem delu sezone, Lanišek je med drugim na SP v Oberstdorfu osvojil bron na srednji napravi ter peto mesto na veliki skakalnici.

"Na SP Obersdtdorfu se je pokazalo, da imamo v ekipi profesionalce. Tekmovalci so bili zelo motivirani. Ampak tam smo izgubili dve medalji, to še vedno menim, na mešani in moški ekipni tekmi bi bili lahko višje. Ampak tako je v športu, ko se morajo številne stvari 'poklopiti' za medalje, ki so si jih vsi sicer zelo želeli. A se ni izšlo, nova priložnost tudi z izkušnjo prvenstva v Nemčiji pa bo že leta 2023 na domačih tleh v Planici."

anže lanišek | Avtor: Epa Epa

Sezono Laniška in tudi Bora Pavlovčiča je Hrgota ocenil zelo pozitivno, drugi bi lahko pokazali precej več. "Imela sta vrhunske skoke, ampak tudi manjše napake, torej imata še precej rezerve. Iz negativnih stvari se vedno da kaj narediti, lahko še veliko pokažeta v naslednji sezoni. Peter Prevc je imel oblico smole, za njim je zelo težka sezona, posebej v času, ko je bil pozitiven na novi koronavirus in je preboleval covidno bolezen. A se je zbral, si izboril nastop v ekipi za SP v Oberstdorfu in na finalu v Planici. Pokazal je, da je močan v glavi, da je pravi šampion in v naslednjih mesecih bo gotovo še gradil naprej za naslednjo zimo."

Nika Križnar veliki kristalni globus Nagrade Šport Toliko je v šampionski sezoni zaslužila Križnarjeva

Naslednje leto pa skakalce čaka največji izziv štiriletnega olimpijskega cikla, olimpijske igre v Pekingu. "Temelji se delajo ves čas, ne le v pripravah na olimpijsko sezono. Menim, da je delo dobro zastavljeno, z manjšimi popravki lahko ciljamo visoko tako na OI kot na domačem SP 2023. Mislim, da morajo biti cilji visoki: medalje. Na OI sicer velja moto, da je pomembno sodelovati in ne zmagati, a denar in sponzorje za naše delo prinašajo odličja, ta dodajo svoje tudi za še boljše vzdušje v ekipi. Za to pa je treba trdo delati, biti zahteven do sebe in postaviti trden sistem, to prinaša dobre izide," je pogovor za STA končal Hrgota.

bor pavlovčič | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.