Šport > Zimski športi
7255 ogledov

Takšne so najnovejše informacije o nesrečnem Tandeju

Daniel Andre Tande Profimedia
Iz norveškega tabora so sporočili nove informacije o stanju njihovega skakalnega šampiona.

Končno dobre novice! Nesrečnega norveškega skakalca Daniela Andreja Tandeja, ki je bil v četrtek žrtev grozljivega padca na letalnici v Planici, bodo še v soboto zbudili iz umetne kome, so sporočili iz norveškega skakalnega tabora. Obenem so izrazili zadovoljstvo nad oskrbo, katere je bil njihov skakalec deležen v UKC Ljubljana.

Daniel Andre Tande Planica padec Foto/Video Šport Grozljiv padec v Planici, nemočno drsel proti dnu

"Vse poteka po načrtih. Splošno stanje, ki vključuje stabilne telesne funkcije, dober odziv na zdravljenje in zadovoljivi pregledi sinoči, pomenijo, da je Tande danes dobro pripravljen za postopno prebujanje. Športni direktor Clas Brede Braathen bo ob njem, ko se bo zbudil. Ekipa v tej fazi potrebuje mir," je sporočil zdravnik norveške ekipe ekipe Hoppland Guri Ranum Ekås.

Tande je v četrtek tako grdo padel, da so ga v izteku skakalnice nezavestnega celo oživljali, nato pa s helikopterjem nemudoma prepeljali v UKC Ljubljana. Tam so ga oskrbeli slovenski zdravniki, ki naj bi po besedah iz norveškega tabora opravili odlično delo.

Daniel Andre Tande | Avtor: Profimedia Profimedia

"Hvala glavnemu zdravniku organizatorjev in njegovi ekipi, ki ga je oskrbela takoj po padcu, pa tudi zdravniški ekipi v Ljubljani, ki mu je nudila nadaljnjo pomoč. Bilo je res težko, zelo slabo je bilo videti takoj po padcu," je za slovenske medije povedal še vedno pretreseni Braathen.

daniel andre tande Po grozljivki Šport Norvežani ne morejo verjeti, kaj so storili slovenski zdravniki in reševalci

"Še sedaj ne morem verjeti, da je od padca Tandeja do njegovega prihoda v bolnišnico v Ljubljane minilo vsega skupaj le 59 minut. Res izjemno hitro, nemogoče je sploh pomisliti na kaj takega. A je bilo včeraj za nas videti, kot da so minile ure. Vem, da je v takih izrednih dogodkih čas zelo počasi teče. Govoril sem z zdravniki na Norveškem, tudi z vodjo našega centra. Dejali so mi, da smo imeli srečo, da se tako slaba stvar ne bi mogla zgoditi na boljšem prizorišču. Ob tem so dodali, da so zdravniki v Ljubljani v samem svetovnem vrhu za tovrstne poškodbe. Na Norveškem sta zato vsem Slovenija in Planica sedaj še bolj pri srcu," je povedal Braathen.

Tande jo je odnesel z zlomljeno ključnico in predrtimi pljuči, zaradi katerih so ga v želji po čim boljšem okrevanju tudi spravili v umetno komo. Zdaj pa naj bi bilo z njim že toliko bolje, da ga bodo še danes prebudili iz umetne kome.

Komentarjev 4
Sorodne novice