Šport > Zimski športi
45046 ogledov

Tande v vozilu nezavesten, v UKC razkrili njegovo stanje

Daniel Andre Tande Planica padec Epa
Norveški skakalec je hudo padel.

Današnjo prvo od štirih tekem planiškega finala sezone je zaznamoval grd padec svetovnega prvaka Norvežana Daniela Andreja Tandeja v poskusni seriji. Kmalu po padcu so planiški organizatorji potrdili, da je Tande v "stabilnem stanju", zdaj pa se zdravi v ljubljanskem kliničnem centru. Prvi testi so "obetavni", so sporočili iz OK Planica.

Tande je izgubil nadzor nad smučmi in padel na glavo na začetku preloma doskočišča, se nato valil po letalnici bratov Gorišek do dna. Sprva so ga oskrbeli v doskočišču, nato pa s helikopterjem odpeljali v ljubljanski klinični center.

Daniel Andre Tande Planica padec Foto/Video Šport Grozljiv padec v Planici, nemočno drsel proti dnu

"Daniel je bil v reševalno vozilo sprejet v nezavesti, morali smo ga intubirati in mehansko predihovati. Po stabilizaciji je bil s helikopterjem prepeljan v Univerzitetni klinični center Ljubljana. Preliminarni testi so obetavni. Zdaj bomo počakali 24 ur, ko bomo teste ponovili. Več bomo tako vedeli jutri popoldan," je o poškodbah norveškega skakalnega zvezdnika dejal vodja zdravstvene službe pri OK Planica, Tomislav Mirkovič.

Daniel Andre Tande Planica padec | Avtor: Epa Epa

Tande je bil sprejet v UKC Ljubljana v stabilnem stanju, zdravniki so opravili vse potrebne teste, prve informacije so obetavne. "Zelo smo hvaležni za profesionalno prvo pomoč in zdravstveno nego po padcu. Za nas je padec 'izgledal' dramatično in po prvi diagnozi čutimo olajšanje, da Danielove poškodbe ne ogrožajo njegovega življenja. Imamo popolno zaupanje v UKC Ljubljana," pa je dejal vodja norveške reprezentance v smučarskih skokih Clas Brede Brathen.

Kot je Brathen dodal za norveško televizijo NRK, ima Tande zlomljeno ključnico. "Zlomil si je ključnico. Zdravniki ga bodo zadržali v umetni komi do petka, da zmanjšajo pritisk na možgane," je danes zvečer za NRK še povedal Brathen.

Bor Pavlovčič Planica Šport Deset orlov v finalu, dva padla s stopničk

Tande je bil sicer član norveške reprezentance, ki je na planiški letalnici decembra na svetovnem prvenstvu v poletih osvojila zlato na moštveni tekmi, posamično je bil prvak v poletih leta 2018.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.