Slovenija
11923 ogledov

Vox populi: Janša se lahko smeji

Janez Janša Saša Despot
Javnomnenjska raziskava Vox populi kaže precejšnje kopnenje podpore LMŠ.

Če bi bile volitve minulo nedeljo, bi prepričljivo slavila SDS. Kot kaže Vox populi, je sicer vedno več državljanov, ki ne vedo, koga bi volili, ali na volitve ne bi šli. Ta volilni bazen se je z marčevskih 30 odstotkov povišal na aprilskih 40 odstotkov.

LMŠ ima trenutno podporo 9,8 odstotka volilnega telesa, medtem ko jo je še januarja letos podpiralo nekaj več kot 19 odstotkov volivcev. Najmočnejša je vladajoča SDS z 22,5 odstotka podpore. Podpora tej stranki je v zadnjem mesecu dni malenkost padla, a bi še vedno zasedla 34 sedežev v parlamentu.

Koalicijskim partnericam gre slabše. NSi je zdrsnila pod pet odstotkov, DeSUS ostaja pod tremi, medtem ko ima SMC komaj enoodstotno podporo. SD bi sodeč po tej javnomnenjski raziskavi prejela slabih devet odstotkov glasov, Levica dobrih šest in SNS 3,5 odstotka. SAB in SLS sta pod odstotkom.

Skoraj dve tretjini sodelujočih v aprilski raziskavi Vox populi je ocenilo delo trenutne vlade kot uspešno, dobrih 28 odstotkov pa kot neuspešno.

Janez Janša Slovenija Janša: Ko bo te vojne konec, ne bomo mislili na trpljenje

Glede virusa zaupanje stroki

Anketirancem so postavili še nekaj vprašanj, povezanih z aktualno epidemijo. Na vprašanje, komu najbolj zaupajo glede informacij o novem koronavirusu, je najboljšo oceno dobila zdravstvena stroka, slabšo, a še vedno solidno, so dobili vlada in mediji.

Visok delež vprašanih ne pričakuje sprememb svojega socialno-ekonomskega statusa zaradi epidemije (46,6), ne glede na to pa več kot polovica (52,9 odstotka) vprašanih sodi, da se jim bo status poslabšal. Strah, da bi se okužili, se je med vprašanimi v primerjavi z marcem zmanjšal (s 57 na 50 odstotkov), se pa je precej povečal delež tistih, ki tega strahu nimajo - z marčevskih 35 na tokratnih 50 odstotkov.

Večina še naprej sodi, da so omejitveni ukrepi, ki jih je za zaščito pred širjenjem virusa sprejela vlada, pravšnji, so pa se precej okrepili glasovi tistih, ki menijo, da so pretirani (s 6,5 na 21,6 odstotka). Da so ukrepi nezadostni, meni le še 3,6 odstotka vprašanih. Zaupanje vladi, da v epidemiji sprejema pravilne odločitve, je občutno naraslo, le dobra petina vprašanih ocenjuje, da odločitve niso pravilne.

Vox populi je javnomnenjski raziskovalni projekt časnikov Dnevnik in Večer, izvaja pa ga agencija Ninamedia. Med 14. in 16. aprilom so telefonsko anketirali 700 ljudi.

Janez Janša Slovenija Janez Janša: Vaše partnerice se redijo na žuljih davkoplačevalcev

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 27
  • borut08 15:50 22.april 2020.

    Komunisti in prefarbani komunisti podpirajo prefarbanega komunista in sodelujejo z politicno policijo proti nam drugace mislecim,ki smo bili vedno antikomunisti in posteno ziveli in nam unicujejo zivljenje in kratijo svobodo.Ziveli komunisti,korupcija,kriminal,teror,in politicna policija ter tolitarizem.

  • Dedy 07:30 22.april 2020.

    Volitve pokazejo realno sliko.Sedaj se lahko vsi samo slikajo.

  • leonardo 08:09 21.april 2020.

    Ko berem komentarje desničarskih intelektualcev, si rečem ,saj ni res. Pa je!