Slovenija
25 ogledov

Vpisane prve delnice NLB

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
V poslovalnicah NLB po vsej Sloveniji se je začela javna prodaja novoizdanih delnic NLB. Javna prodaja bo potekala do 29. maja do 13. ure.
"Na vseh vpisnih mestih so občani in pravne osebe vpisali prve delnice, stranke pa se oglašajo v kontaktni center banke po informacije in pojasnila," so povedali v NLB.

Postopek vpisa delnice traja od deset do petnajst minut, pri čemer občan potrebuje veljavni osebni dokument, davčno številko in številko računa, na katerega bo izvedeno morebitno vračilo denarja v primeru presežnega vpisa.

Vpisane delnice je treba vplačati najpozneje naslednji delovni dan po vpisu. Delnice, ki bodo vpisane zadnji dan javne prodaje, 29. maja do 13. ure, pa bodo morali biti vplačane še isti dan.


Vsaka fizična in pravna oseba bo lahko vpisala in vplačala delnice samo enkrat, in sicer največ 250 delnic oziroma za 83.500 evrov. © iStockphoto

 
Vpis bo potekal v 61 poslovalnicah NLB v 42 krajih po Sloveniji. NLB bo morebitne preplačane zneske izplačala v roku 15 delovnih dni po koncu prodaje. Cena novoizdane delnice pa je 334 evrov.

V primeru presežnega vpisa bo uveljavljen princip zagotovljenih delnic. Če bo število vpisnikov večje kot 383.857, ne bo zagotovljenih delnic. Če bo med 193.867 in 383.856, bo vsak dobil eno, če jih bo med 96.934 in 193.866, bo vsak dobil dve, če pa jih bo manj kot 96.933, bo vsak dobil tri zagotovljene delnice. Morebitni preostanek se bo razdelil proporcionalno.

Tristo milijonov evrov vredna dokapitalizacija NLB sicer poteka v treh krogih. V prvem so obstoječi delničarji vplačali 471.696 novoizdanih delnic, kar predstavlja 52,52-odstotni delež ponujenih delnic. Morebitni tretji krog prodaje, namenjen dobro poučenim vlagateljem, bo potekal od 10. do 16. junija do 13. ure. Dokapitalizacija NLB bo veljavna le, če bodo v njej prodane vse novoizdane delnice.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.