Slovenija
80 ogledov

Vrača se Napoleonova vojska

Med obujanjem spominov na Ilirske province bo kranjske rove danes obiskal tudi N Žurnal24 main
Ob 200-letnici Ilirskih provinc bo danes na kranjskih ulicah uprizorjena predstava Spomini starega Slovenca.

Po ulicah in rovih bodo danes ob 18. uri spet zadoneli škornji Napoleonove vojske. Ob 200-letnici ustanovitve Ilirskih provinc bodo namreč ponazorili Spomine starega Slovenca Josipa Jurčiča.

Spomini vojaka
Zgodba temelji na Jurčičevih zapisih, ki jih je priredil po spominu slovenskega brambovca in pozneje ilirskega vojaka Andreja Pajka. Mladi mož je leta 1809 služboval v avstrijski vojski, doživel ognjeni krst in bil ujet v bitki pri Razdrtem. Kot ujetnik je nato komaj prikorakal na prisilno delo na Francosko, po vrnitvi v domovino so ga prisilno posadili v suknjo francoskega vojaka in poslali na pogubni Napoleonov pohod v Rusijo.

Obujanje spominov na Ilirske province se bo začelo pred Kranjsko hišo, nadaljevalo pa v rovih, kjer bo francoska vojska naletela na prve upornike, rokovnjače. Tam se bo zbranim pridružil tudi sam Napoleon, sicer pa je bila predstava že uprizorjena v Parku vojaške zgodovine v sklopu prireditve Bitka pri Razdrtem v priredbi Marjana Bevka in Matjaža Berčona. Vstopnice za ogled v rovih so v predprodaji v Kranjski hiši na Glavnem trgu 2.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.