Slovenija
28035 ogledov

Vreme: "Balkanu grozijo hude nevihte, tornadi, prihaja pekel"

Vročina EPA
Priprave na vročinski val in resna opozorila pristojnih.

Agencija za okolje je dopoldne izdala nova opozorila; opozarjajo, da bo predvsem jutri povsod po Sloveniji velika toplotna obremenitev. Uprava RS za zaščuito in reševanje je medtem na Primorskem razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja, ki velja do preklica.

Po napovedih Arsa bo po Sloveniji jutri sončno, najvišje dnevne temperature bodo po napovedih do 37 stopinj Celzija. Portal Neurje.si pri tem izpostavlja, da bodo popoldne in izvečer "ob prehodu oslabljene vremenske motnje ponekod nastale krajevne nevihte. Zaradi izrazite pregretosti ozračja, ugodnih vetrovnih pogojev in velike zaloge potencialne konvektivne energije bodo ponovno možna krajevna neurja z močnejšim nevihtnim pišem, večjo točo in močnimi nalivi".

Vročinski val Opozorila Svet Meteorologi: Prihaja pekel, občutek bo, kot da je 47 stopinj!

Val, ki nosi smrt

Vremenoslovci in ostali pristojni pred jutrišnjim "peklom" opozarjajo na primerno zaščito; najbolj izpostavljeni so predvsem tisti z  načetim zdravjem.

Najhujši vročinski val na evropskih tleh v času merjenja podatkov je bil leta 2003; pripisujejo mu povzročitev najmanj na deset tisoče smrti. Temperature od Auxerrea do Gibraltarja nekaj dni niso padle pod 40 stopinj Celzija.

V Nemčiji je bila onemogočena rečna plovba zaradi nizkih vodostajev, na Siciliji so izmerili rekordnih 46 stopinj Celzija, v Alpah so beležili pojave plazov zaradi taljenja ledenikov, povsod so ljudje umirali.

Zadnjih pet let je najtoplejših odkar obstajajo meteorološke meritve, v naslednjih dneh na tleh Evrope; od Portugalske do Španije in Nemčije, morda tudi Poljske, sledi nov vročinski val, ki ga nekatere meteorološke agencije navajajo kot "brutalnega".

"Balkanu pretijo silovite nevihte, ki bi se mestoma lahko razvile celo v tornade, s smeri zahoda prihaja pekel," za te dni navajajo strokovnjaki vremenskega portala Accu Weather.

Sonce Osveženo Slovenija Dodatna resna opozorila: Vreme nevarno za življenje!

Konec tedna nekoliko lažji

V petek in soboto bo pretežno jasno, vročina v notranjosti države bo nekoliko popustila, napovedujejo na Arsu.

"Nad večjim delom zahodne in srednje Evrope bo do začetka prihodnjega tedna vztrajalo območje visokega zračnega tlaka, sredi tedna pa se nam bo od severa predvidoma približala višinska dolina," vremenoslovci pojasnjujejo vrmensko sliko.

Dodajajo, da bo prevladovalo sončno sončno vreme. Od petka do nedelje bo v notranjosti Slovenije prehodno nekoliko manj vroče, v začetku prihodnjega tedna pa bodo temperature spet blizu 35 stopinj. Možnost padavin se bo nekoliko povečala šele od prihodnjega torka dalje.

Vreme preglednica | Avtor: Arso Arso

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Naklonsky 14:25 27.junij 2019.

    Pa koga briga ta balkan, radio aktual, tomson in podobne neumnosti...

  • Tupamaros 13:37 26.junij 2019.

    Vreme ,ARSO in 24ur nimajo več prijaznih besed za prebivalce Slovenije.

  • Avatar vec
    vec 13:24 26.junij 2019.

    Cu se kačim, more, cu se kačim na najvislje drvo samo da izbegnem ovu paklenu vrućinu