Svet
21364 ogledov

Meteorologi: Prihaja pekel, občutek bo, kot da je 47 stopinj!

Vročinski val v Španiji
Zaradi visoke vlage bo občutek vročine še večji.

Evropski meteorologi v naslednjih dneh napovedujejo vročinski val in temperaturne rekorde do 40 stopinj Celzija v zahodni in srednji Evropi. Predvsem mlajše in starejše prebivalce opozarjajo, naj v času visokih temperatur ostajajo na hladnem, da se izognejo dehidraciji in vročinskemu udaru. 

Strokovnjaki opozarjajo, da bo zaradi visoke vlage marsikje občutek vročine še večji, kot da bi se živo srebro povzpelo na 47 stopinj Celzija. 

"Hladne sobe" v Parizu

Mestne oblasti v Parizu so vzpostavile t. i. "hladne sobe" v javnih stavbah, bazeni bodo odprti v pozne nočne ure, na ulice pa so postavili dodatne pitnike hladne vode. 

Sonce Osveženo Slovenija Dodatna resna opozorila: Vreme nevarno za življenje!

Zaradi napovedanih visokih temperatur vremenoslovci opozarjajo tudi pred povečano nevarnostjo požarov. 

Vročinski val | Avtor: Profimedia Profimedia

"Prihaja pekel," je na Twitterju zapisala španska televizijska meteorologinja Silvia Laplana. Španska državna meteorološka agencija napoveduje, da bodo v dolinah Ebro, Tagus, Guadiana in Guadalquivir temperature v četrtek dosegle 42 stopinj Celzija ter da obstaja nevarnost izbruha gozdinh požarov.

Šole odpovedale izpite, razdeljevali bodo vodo

Temperature v glavnem mestu Francije so v ponedeljek dosegle 34 stopinj Celzija in bodo do konca tedna le še rasle. Meteorolog francoske meteorološke agencije Emmanuel Demaël napoveduje vročinski val brez presedana, ker prihaja tako zgodaj, česar niso zabeležili od leta 1947. Šole so odpovedale izpite, komunalne službe bodo razdeljevale pitno vodo brezdomcem, prodaja ventilatorjev se je v zadnjih dveh povečala za štirikrat. V Franciji je med vročinskim valom avgusta leta 2003 umrlo 15 tisoč, večinoma starejših oseb.

vročina Slovenija Osvežena vremenska napoved: padali bodo junijski rekordi

Bolnišnice so se pripravile na povečan sprejem

V Italiji se bolnišnice pripravljajo na povečan sprejem starejših in kroničnih bolnikov, ki se jim zdravstveno stanje zaradi vročine lahko poslabša. Tamkajšnje ministrstvo za zdravje je napovedalo, da bodo civilnim zdravnikom morda morali pomagati vojaški kolegi. Za severno in srednjo Italijo napovedujejo temperature med 37 in 40 stopinj Celzija. 

Nemška meteorologinja Sabine Krüger je napovedala, da bi v Nemčiji lahko zabeležili temperaturni rekord, ki bi presegel zdajšnjega iz leta 1947, ko so v Frankfurtu izmerili 39 stopinj Celzija. Po prognozah bi se živo srebro v tem mestu ta teden lahko povzpelo na 39 stopinj Celzija, medtem ko naj bi bilo v Berlinu za dve stopinji hladneje. 

Vročinski val | Avtor: Profimedia Profimedia

Nemška državna meteorološka agencija prebivalce opozarja, naj med 11 in 15 uro ne hodijo na prosto ter naj hišnih ljubljenčkov ne puščajo v avtomobilih brez nadzora. Švicarska meteorološka služba je izdala opozorilo, da bi se temperature lahko do četrtka povzpele na 39 stopinj Celzija. 

Pri nas bo najtopleje na Goriškem

ženska, glavobol Ste vedeli? Zdravje Sonce in vročina: Pet nasvetov, kako preprečiti glavobol

Pri vremenskem portalu Neurje.si napovedujejo, da bo v Sloveniji teden najbolj vroč na Goriškem, kjer se lahko temperature povzpnejo do 38 stopinj Celzija. "Drugod temperature večinoma ne bodo presegle 35 stopinj," pišejo pri Neurje.si. "Ozračje bo večji del tedna stabilno in brez neviht, izjema bo lahko le četrtek večer in noč na petek, ko lahko nastane kakšna vročinska nevihta. Do četrtka se bo vročina stopnjevala, nato bo nekoliko popustila."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Naklonsky 12:02 26.junij 2019.

    In ko ti bo klima crknla naj ostane klošarplorijat lepo doma, ne pa da se ukvarja s tvojo klimo ...

  • Avatar vec
    vec 00:34 26.junij 2019.

    Kako paniko ustvarjate, kdaj poleti še ni bilo VROČE ajd reci ? Res je zdej mal prtisnlo, ampak sej če nite lih klošarproletarjat imate valjda klimo doma v svtu m+pa ne vem če sploh obstajajo še brez, v čem je problem.