Slovenija
3248 ogledov

Vreme: Tudi to so posledice letošnjega uničujočega poletja

Štanjel - udar strele
1/9
PGD Komen
Domačini česa takšnega ne pomnijo.

Petkova močna nevihta je poškodovala Štanjelski grad v občini Komen. Strela je udarila v kamniti stolp gradu in odkrušila del stolpa.

"Že v petek zvečer, nekaj pred polnočjo, smo dobili klic iz občine Komen, da je strela udarila v kamniti, vzhodni stolp Štanjelskega gradu in odkrušila del stolpa. Tja smo poslali poveljnika civilne zaščite, ki si je zadevo ogledal skupaj z županom Komna," je dejal predsednik Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Komen Marko Adamič.

Štanjel - udar strele | Avtor: PGD Komen PGD Komen

Dogovorili so se, da bodo gasilci posredovali naslednji dan, ko bo lepše vreme, saj zaradi dežja in teme ni bil možen dostop do stolpa in do ostalih streh. Razmere tudi niso bile tako kritične, da bi bila ogrožena človeška življenja, je dejal.

Naslednji dan, v soboto, so gasilci odšli na teren in ugotovili, da je treba del stolpa oz. pol metra tega kamenja zaradi varnosti še odstraniti. To so po besedah Adamiča tudi storili. Kot je pojasnil, bo treba dodatno porušiti in na novo zgraditi tudi poškodovani del grajskega stolpa.

Štanjel - udar strele | Avtor: PGD Komen PGD Komen

Gasilci PGD Komen so po njegovih besedah nudili pomoč tudi sosedom, saj je kamenje poškodovalo strehe šestih hiš, pa tudi štiri parkirana vozila. "Nekaj gospodinjstev je ostalo tudi brez električne energije. Po prvih ocenah se materialna škoda suče okoli 30.000 evrov," je dejal Adamič. Dodal je, da je na intervenciji sodelovalo 16 gasilcev s tremi vozili, delavci režijskega obrata občine Komen in poveljnik civilne zaščite.

Krajani sicer po njegovih besedah ne pomnijo, da bi strela že kdaj udarila v grajski stolp.

Štanjel - udar strele | Avtor: PGD Komen PGD Komen

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Cojelinna
    Cojelinna 01:04 06.avgust 2019.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite >>> www.Bredhot.Com