Slovenija
70421 ogledov

Vreme: v teh krajih naj se pripravijo, da poprimejo za snežne lopate

Ledene sveče Profimedia
Vreme v prihodnjih dneh bo kar pestro, po mokrem in ponekod tudi s snežinkami napolnjenem vikendu prihaja mrzel začetek tedna. Kako dolgo bo trajal mraz?

Dežurna vremenoslovka na Agenciji za okolje Eva Bezek nam je podrobneje razložila, kaj kažejo aktualni vremenski modeli glede dogajanja nad našimi kraji v prihodnjih dneh. 

Sobota bo še naprej deževna, čez dan je snežilo predvsem v visokogorju in tudi na nekaterih višjih prelazih. Zvečer in ponoči se bo snežna meja spuščala, vendar pa bodo padavine počasi slabele.

Tudi v nedeljo se bodo pojavljale padavine, meja sneženja bo na okoli 500 metrov nadmorske višine, a gostota padavin ne bo velika. Kljub temu pa lahko v višjih legah Dolenjske in Kočevja pričakujejo nekaj centimetrov snega, podobno bo tudi na območju Pohorja, višjeležih krajih Koroške ... Nižine osrednje in zahodne Slovenije bodo ostale v zelenem, bo pa na Primorskem že danes začela pihati burja. 

Tekom nedelje bodo padavine povsod ponehale, a bo ostalo oblačno, nad naše kraje pa bo začel prihajati hladnejši zrak. Čez dan bo med 1 in 6 stopinjami Celzija, na Primorskem okoli 10. 

V torek bo najhladneje

V ponedeljek zjutraj bo hladno, temperature bodo po večjem delu države pod lediščem, čez dan se bo nekoliko ogrelo. Najhladnejši dan bo očitno v torek, ko bodo po ledenem jutru s temperaturami okoli -5 stopinj temperature tudi čez dan v večjem delu države ostale pod 0 stopinjami Celzija. 

Mrzlo bo še tudi v sredo zjutraj, vendar pa se bo hkrati zjasnilo, tako da se bo živo srebro čez dan ponekod že povzpelo na 0 stopinj Celzija ali malo čez. Tudi v četrtek in petek nas čakajo hladna jutra, bo pa čez dan topleje. 

Zima z mrazom ne bo pretiravala, saj se že za naslednji vikend zaradi dotoka toplejšega zraka v višinah obetajo višje jutranje in dnevne temperature, za zdaj tudi ne kaže na skorajšnjo ponovitev zelo nizkih temperatur, pravi Bezekova. Ponoči bo v večjem delu države okoli 0 stopinj, čez dan okoli 5.  

Trenutnega vremenskega dogajanja so lahko kar veseli na višjeležečih smučiščih, saj bodo razmere povečini ugodne za pripravo prog.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Fulmmer 05:07 07.januar 2024.

    Ma kakšne lopate, še žlička bo prevelika.....

  • SlavkoKrizman 16:51 06.januar 2024.

    Bla, bla, bla.