Slovenija
21552 ogledov

"Vremenu se je zmešalo"

Vreme: Arso izdal opozorilo. Osvežena napoved, tako se bo gibalo.- Toča arhiv bralec
To popoldne na posameznih območjih že toča.

Fronta nad Slovenijo ne prizanaša. Kot smo že poročali v članku na tej povezavi, na območju Polhograjskega hribovja je okoli 14. ure nastala močnejša nevihtna celica, ki se je pomikala proti jugovzhodu. Ob nevihti se pojavljajo močnejši nalivi, možni so močnejši sunki vetra in toča, je tvitnila Agencija RS za okolje (Arso). Objavili so še en tvit, da je nova močnejša nevihta, ki je nastala nad Zg. Posočjem, dosegla Poljansko dolino, Žiri in Pohograjsko hribovje. Nevihta se pomika proti JV na podobno območje kot prva.

Na spletnih omrežjih se že širijo fotografije aktualnega vremenskega dogajanja. Eden izmed uporabnikov Facebooka, je svojo objavo toče v Breginju pospremil z besedami: "Vremenu se je zmešalo." 

Toča ni bila tako velika kot v prejšnjih frontah, v Breginjah je padala kakih deset minut. 

Gibanje padavin spremljajte na radaarski sliki padavin na tej povezavi. 

Vreme: Radarska slika padavin Vreme Slovenija Radarska slika padavin

Vremenoslovec na ARSO Blaž Šter je na izredni novinarski konferenci za danes popoldne napovedal nov prihod nevihte nad Slovenijo. "Lahko nastanejo močnejše sunke vetra, ki bodo v obliki kratkotrajnih nalivov, na Primorskem tudi drobne toče. Za običajno poletje to ni nič neobičajnega, ob tej izredni situaciji, ki jo imamo v Sloveniji, pa lahko povzroči težave. Ob morju bo pihala tramontana, močan severnik. To bo kratkotrajno dogajanje, nevihta bo vztrajala uro ali dve. Zvečer se bo stanje hitro umirilo. Naslednje dni pričakujemo umirjeno vreme, v ponedeljek se še lahko pojavi kakšna nevihta. Razmeroma sveže bo, temperature ozračja bodo naraščale šele v drugi polovici tedna."

Hidrolog Janez Polajnar je medtem na tiskovni konferenci opozoril: "Popoldne zaradi predvidenih neviht in zaradi ranljivosti terena pričakujemo težave z zastajanjem padavinske vode tudi tam, kjer ni običajno. Lahko pride do porastov hudourniških vodotokov na Gorenjskem, Koroškem, v osrednji Sloveniji, tudi v Pomurju, proti večeru tudi na Dolenjskem."

 

poplave Komenda Slovenija Pomoč preko posebne aplikacije neurje Posavje Izredna tiskovna konferenca Slovenija Izredna tiskovna konferenca: Arso svari pred popoldanskim prihodom nevihte

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 16
  • Avatar mahatma2
    mahatma2 21:02 06.avgust 2023.

    Veremenu se prav gotovo ni zmešalo, pred 50 leti je bilo na zemlji okoli 4 milijarde ljudi in Kitajci so se vozili s kolesi enako tudi Indijci in tudi po vsem svetu je bilo vsaj 10X manj avtomobilov in prevozno ...prikaži večno transportnih sredstev , kot pa jih je danes na zemlji na , vodi in v zraku. Da vreme vsaj malo poizkusimo spraviti v red je treba za dva meseca na leto zapreti čimveč prometa po svetu, kot med kovidom. Drugače pa je to šele predjed kar se vremena tiče, glavna jed bo v prihodnjih letih.

  • darko44 17:53 06.avgust 2023.

    Mi imamo pa letalo in je letelo 4 kroge v Mb in okolici, uredilo zadevo, posipalo oblake, ter uredilo zadevo. Žal še ostala Slovenija ni prišla k sebi, ker verjame vremenarjem v Ljubljani in zelenim, da to ne drži. V ...prikaži več MARIBORU TOČE NI; ko letalo leti! Hvala rabrim pilotom.

  • suineg7878 17:23 06.avgust 2023.

    Samo se "neinformirani" verjamejo, da je to naravno. Saj veste, kriv je oni plin CO2, ki ga je v zraku 0.4%. Beeeeee https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36789782/