Slovenija
2102 ogledov

Vrhovno sodišče: Šamija lahko deportirajo na Hrvaško

Ahmad Šami S. H. H.
Vrhovno sodišče razveljavilo odredbo, po kateri sirski begunec na odločitev o njegovi prošnji čaka v Sloveniji.

Vrhovno sodišče je spremenilo odločitev upravnega sodišča, ki je z začasno odredbo odločilo, da mora sirski begunec Ahmad Šami do pravnomočnega zaključka postopkov ostati v Sloveniji. Vrhovno sodišče je zahtevo za začasno odredbo zavrglo in s tem ugodilo pritožbi ministrstva za notranje zadeve.

Ahmad Šami je po pravnomočni odločitvi glede predaje Hrvaški, novembra lani vložil posebno vlogo z zahtevo, da Slovenija v njegovem primeru uporabi diskrecijsko klavzulo na podlagi katere bi se odločila, da bo obravnavala njegovo prošnjo za mednarodno zaščito. Ministrstvo za notranje zadeve je navedeno vlogo zavrglo.

Ahmad Šami Odločitev Slovenija Ahmad Šami zaenkrat ostaja v Sloveniji

Šami je nato sprožil upravni spor in upravno sodišče mu je ugodilo in sklep ministrstva o zavrženju vloge odpravilo, zadevo pa vrnilo v ponovni postopek. Sodišče je ugotovilo, da Šamijeva prošnja za azil sploh ni bila zavržena, saj ministrstvo ni izdalo takšnega sklepa.

Upravno sodišče je tudi ugotovilo, da je notranje ministrstvo zmotno trdilo, da uporaba diskrecijske klavzule ni več mogoča, saj da so Šamijevi postopki v Sloveniji končani. Z začasno uredbo je bila predaja Šamija Hrvaški odložena do pravnomočne odločitve v ponovljenem postopku. Če bi ga vmes izročili Hrvaški, mu potem, tudi če bi prošnji ugodili, ne bi mogli več zagotoviti, da se lahko vrne.

Vrhovno sodišče je zdaj presodilo, da je izdana začasna odredba nepravilna in nezakonita iz več razlogov, ki vsak samostojno zadošča za njeno razveljavitev in je v nasprotju z ustaljeno sodno prakso.   

Ahmada Shamieh Prebežnik Slovenija Ahmad Šami vlaga novo prošnjo za azil

Deportacija se zaradi posredovanja predsednika vlade ni začela

Spomnimo, Ahmad Šami je v Slovenijo za mednarodno zaščito prosil februarja 2016, vendar jo je pristojno ministrstvo junija zavrglo, češ da je za obravnavo odgovorna Hrvaška. Sodišče EU je poleti temu pritrdilo. Vrhovno sodišče je avgusta nato potrdilo prehodne odločitve Sodišča EU in zavrnilo Šamijevo pritožbo. Od odločitve vrhovnega sodišča 23. avgusta pa je začel veljati šestmesečni rok za predajo Hrvaški.

14. novembra naj bi Šamija deportirali na Hrvaško, vendar se postopek zaradi posredovanja predsednika vlade ni začel. Šami je nato zbolel in je bil do nedavnega v psihiatrični bolnišnici. Njegovo zdravstveno stanje se je potem nekoliko izboljšalo, iz bolnišnice so ga odpustili, živel je pri prijateljih. Kakšno je njegovo zdravstveno stanje sedaj, ni znano.

Izročitev begunca Slovenija Cerar: Gre za poseben primer
Komentarjev 14
  • Vincencij 00:05 20.januar 2018.

    Čim prej uveljaviti kar je po zakonu!

  • otvoj 18:10 19.januar 2018.

    Imam občutek, da bo Šami v kratkem spet hudo psihično bolan, depresiven in ga zato ne bodo mogli deportirat. Čeprav sem ga nedavno videl v lokalu s cigareto v roki (kot da zanj protikadilski zakon ne velja) in je bil ...prikaži več prešerno razpoložen. Hja, hudo je to, če si bolan na umu, takrat človek ni zmožen za prevoz-to je enako ogrožajoče, kot če si v kritičnem stanju. Mimogrede, a svoje družine pa Šami nič ne pogreša? Naj ga kdo to vpraša.

  • stary1 18:00 19.januar 2018.

    sem slišal,da je med smrdljivimi komunajzerji ogromno pedrov,,,,,,TOČNO zato pa so smrrdljivi, ker si ga v rit tiščijo,,