Slovenija
2037 ogledov

Vsa čast. V prvi liniji pomoči.

Toča
Vreme ne prizanaša, v stiski se vidi, na koga se ljudje lahko zanesejo.

Kot je znano, lokalna neurja s točo so sinoči precej škode povzročila na južnem delu Slovenije. Pomoč na pot krenila že zjutraj.

Največ škode je včerajšnja ujma povzročila v občini Kočevje, kjer naj bi škodo na stanovanjskih stavbah odpravili še danes, na gospodarskih poslopjih pa prihodnje dni. Največ škode je v naseljih Dol. Predgrad, Brezovica pri Predgradu, Jelenja
vas, Kralji in Livold. Nekaj škode je nastalo tudi v občinah Ribnica, Sodražica.

Namestnik poveljnika kočevske civilne zaščite Igor Kalinič je za STA povedal, da je toča najhuje prizadela kraje Čeplje, Jelenja vas, Predgrad in Dol. Predvsem gre za poškodbe strešnikov na nekaj več kot 130 stavbah. Na posamezni stavbi je poškodovanih od 20 do sto strešnikov, je dodal.

Prvi konvoj pomoči z 12 vozili in skupaj 45 gasilci z vso potrebno opremo se je na teren odpravil danes ob sedmi uri zjutraj, hkrati pa so aktivirali lokalne gasilce, ki si po omenjenih krajih ob 7.30 začeli z odpravljanjem škode oz. s pokrivanjem streh z nadomestnimi strešniki ali z zaščitno folijo, poroča STA.

Zelo prizadeti so tudi kraji v občini Črnomelj, kjer so domačini podoživljali lanskoletno razdiralno vremensko ujmo. Poškodovanih je bilo 55 objektov, na katerih so gasilci pokrili razkrita in poškodovana ostrešja. Sodelovalo je 188 gasilcev iz 25-tih gasilskih društev, ki so še enkrat več dokazali, da so v stiski v pravem času na pravem mestu.

"Gasilci so zopet dokazali svojo slogo in pripravljenost pomagati sočloveku. Takoj včeraj so brez pomislekov odhiteli v Stari trg ob Kolpi in pomagali ljudem v stiski. Pomagali so marsikateremu občanu, ki sam ni mogel in znova dokazali, da imajo izjemno veliko srce. Spoštovani gasilci, poklon in velika zahvala," je v današnjem sporočilu za javnost zapisal črnomaljski župan Andrej Kavšek.

Pregled in ocena škode na prizadetih območjih še poteka.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.