Slovenija
38 ogledov

Vsak trinajsti glas je bil oddan v prazno

volitve volilni list Boštjan Tacol
Delitev. 83 tisoč glasov za stranke, ki niso prišle v parlament. Sorazmerno se porazdelijo med tiste, ki so v parlament prišle.

Glasovi. Dobrih 83 tisoč volilcev je glas namenilo eni od 13 političnih strank, ki niso presegle praga parlamenta. Skupno gre za dobrega 7,6 odstotka vseh glasov, kar je več, kolikor so same zbrale stranke NSi, SLS in Desus. Ob tem je bilo dobrih 19 tisoč, torej dobrega 1,7 odstotka glasovnic neveljavnih.

Dvojna delitev mandatov

“Ti glasovi se nikamor ne prerazporedijo. Glasovi list, ki so dosegle manj kot štiri odstotke, ne sodelujejo v razdelitvi mandatov,” je povedal direktor Državne volilne komisije (DVK) Dušan Vučko.

Vključeni so le pri izračunu količnika, ki se za delitev mandatov izračuna na ravni volilne enote. Glede na različno število oddanih glasov v enotah je različna tudi potrebna količina glasov za en mandat. Pri izračunavanja števila mandatov na ravni države, ko se razdelijo preostali mandati, pa se ti glasovi ne upoštevajo več.

“Povedal bom po slaščičarsko. Od vseh glasov, ki so jih dobile stranke, odštejete glasove tistih, ki niso prišli v parlament, in jih date v torto. To torto nato sorazmerno razrežete,” je dejal Vučko.
Na parlamentarnih volitvah pred tremi leti je bilo takih glasov za deset strank, ki se niso uvrstile v parlament, nekoliko manj, dobrih 80 tisoč. Predstavljale pa so približno enak delež vseh glasov – 7,83 odstotka.

Objavljeni podatki tokratnih volitev so še vedno neuradni, saj DVK čaka še na približno deset tisoč glasov iz tujine. Uradni rezultati naj bi bili znani 16. 
decembra.

Komentarjev 1
  • solakola15 15:10 06.december 2011.

    1,7% neveljavnih glasovnic + 35% ljudi, ki se niso udeležili volitev=zmagovalec so s 36,7% ljudje, ki jih boli q.... za lopo.. in krimina...Škoda, da ni Chuck Norris zmagu!