Slovenija
8598 ogledov

Čustven zapis mame: Sporočam, da je misija uspela, hči je na domačih tleh

Madžarsko letalo
1/3
Profimedia
Iz New Yorka se organizirano vrača skupina slovenskih državljanov.

Iz New Yorka v Budimpešto je v sredo s posebnim poletom madžarskega letala odpotovala skupina Slovencev iz ZDA, za katere je potem organiziran prevoz do madžarsko-slovenske meje, kjer sledi zdravstveni pregled na okužbo z novim koronavirusom in nato predvidoma 14-dnevna izolacija oziroma karantena v domovini.

Koronavirus, Grčija Bolničar Svet Družini prikrival, da je obolel, njegove zadnje besede zlomijo srce ...

Polet je za svoje državljane v ZDA organizirala Madžarska, slovensko ministrstvo za zunanje zadeve ter slovenska diplomatska predstavništva v ZDA pa so organizirala prostor na letalu tudi za Slovence. Letalo je najprej v torek prispelo v Los Angeles, kjer so vkrcali prvi del potnikov, med njimi nekaj Slovencev.

Zunanje ministrstvo pa je na Twitterju objavilo fotografijo in sporočilo, ki jim ga je poslala mama hčerke, ki se ji je uspelo vrniti iz Tajske.

"Sporočam, da je misija uspela. Hči T. se je vrnila iz Tajske in je že na domačih tleh. Velika hvala vsem, mama H.,“ je zapisala.

Poleg Madžarov Slovenci in Slovaki

Letalo je v sredo pobralo še približno 70 potnikov na newyorškem letališču JFK, med njimi poleg Madžarov pet slovenskih državljanov in nekaj Slovakov. Letalo se bo ustavilo na Islandiji zaradi goriva, nato pa nadaljevalo pot proti madžarski prestolnici.

Koronavirus v New Yorku | Avtor: Profimedia Profimedia

"V teh časih je izjemno pomembna solidarnost, tako med ljudmi kot med državami. Hvaležni smo Madžarski, da je pomagala do doma tudi našim državljanom," je povedal diplomat slovenske misije pri ZN v New Yorku Miha Erman, ki je na prošnjo veleposlanice Darje Bavdaž Kuret pričakal Slovence na zbirališču v poslopju madžarske misije pri ZN in jih pospremil na avtobus do letališča. Madžarska je za vse potnike priskrbela tudi prigrizke in vodo.

"Mislila sem ostati tu, kjer sem že 15 let"

"Mislila sem ostati v New Yorku, kjer sem preživela dosedanje katastrofe, saj sem tu že 15 let. Prepričalo me je to, da naj bi šlo za zadnji polet iz ZDA proti Sloveniji in seveda, ker sem pred kratkim izgubila službo, pa da bom bližje družini," je dejala Alenka Prah iz Ljubljane, ki upa, da se bo lahko kmalu spet vrnila nazaj, čeprav ne ve kdaj.

Restavracija Pol milijona brezposelnih Svet V Avstriji največ brezposelnih od leta 1946

V Slovenijo se je po navedbah MZZ doslej z izrednimi leti vrnilo okoli 360 državljanov Slovenije. MZZ na spletni strani še navaja, da so s posebnimi avtobusnimi prevozi domov doslej pripeljali okoli 120 državljanov. Okoli tisoč državljanov se je s pomočjo sodelavk in sodelavcev slovenske diplomatsko-konzularne mreže po svetu v domovino vrnilo samostojno.

Polete pomaga organizirati veleposlaništvo v Washingtonu

Veleposlanica pri ZN Bavdaž Kuret je dejala, da polete Slovencev iz ZDA pomaga organizirati veleposlaništvo v Washingtonu, njena misija pa je seveda pri tem pripravljena sodelovati.

Covid-19 Koronavirus Zdravje Nemčija načrtuje množično testiranje, iskali bodo protitelesa

"Pri vračanju Slovencev v domovino deluje celotne slovenska diplomacija in tokrat se je vključila tudi naša misija z diplomatom, ki jih je pospremil z madžarske misije," je dejala veleposlanica, ki prav tako dobiva klice Slovencev v Ameriki za pot domov, sama pa vzdržuje stik s slovensko skupnostjo v New Yorku in okolici.

Koronavirus v New Yorku | Avtor: Profimedia Profimedia

Diplomatska predstavništva držav članic ZN so te dni v New Yorku večinoma povsem zaprta in delo diplomatov se nadaljuje od doma s pomočjo sodobne tehnologije. Nekatere večje misije imajo v poslopjih kakšnega človeka, vendar največ po enkrat le enega. Diplomati so sicer izključeni iz ukrepov držav proti pandemiji novega koronavirusa, vendar jih upoštevajo.

"Potrebujemo globalno politično vodstvo"

"V tem trenutku potrebujemo globalno politično vodstvo za rešitev krize, vsi pa skušamo po svojim močeh pomagati ZN k relevantnosti. To ni kriza le ene države ali določenega dela sveta, ampak kriza celotnega človeštva, ki jo lahko premagamo le skupaj," je še dejala slovenska veleposlanica. Dodala je, da ima vsaka kriza tudi priložnosti in sedanja ponuja priložnost hitrega prehoda na uporabo novih tehnologih, digitalizacije in umetne inteligence.

Vladimir Putin Koronavirus Svet Ukrep za Putina po stiku z okuženim zdravnikom

Delo diplomatov poteka z videokonferencami in sestanki, pri čemer uporabljajo aplikacije, kot je zoom. Za ZN je velik problem, kako na isto digitalno konferenco spraviti naenkrat večje število ljudi. "Prehajamo na popolnoma novo rutino od doma z majhnih računalnikov in vse skupaj vzame več časa, kot bi sicer," je še dejala veleposlanica.

Koronavirus v New Yorku | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • rudalra 04:10 03.april 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • Laznivi 15:55 02.april 2020.

    Do zadnjega so se tiscali tam nekje zunaj in se bali slovenije z par okuzenimi ,sedaj ko je zunaj hujse pa na racun drzave slovenije pa hitro domov na slovenske respiratorje in slovenske stroske zdravljenja... Ster dober ste in tocno ...prikaži več vem kaj si mislite o teh preracunljivcih.

  • leonardo 12:19 02.april 2020.

    G. Šter, kje ste. Mislim, da bi jih morali še kar nekaj poslati v ku....

Sorodne novice