Slovenija
8879 ogledov

Parkirne kazni s Hrvaške: Takšne stroške je priznalo hrvaško sodišče

Denar, štetje denarja
1/2
Hrvaška sodišča pri izterjavi neplačanih parkirnin priznavajo visoke stroške, ki jih morajo plačati dolžniki, tudi do skoraj 400 evrov.

Odvetnik Marko Kuzmanović iz Pulja, ki zastopa več hrvaških parkirnih podjetij, nam je posredoval tri sodbe hrvaških sodišč v izvršilnih postopkih zaradi neplačanih parkirnin. V njih sodišča v Splitu, Zadru in na Pagu parkirnih podjetjem priznavajo izjemno visoke strošek izterjave: 337, 352 in 389 evrov. Kot je razvidno iz specifikacije stroškov iz ene o sodb so daleč najvišji stroški sodnega prevajalca, ki presegajo tristo evrov ali 90 odstotkov vseh priznanih stroškov. V konkretnem primeru je šlo za prevod v nemščino.

Na drugi strani so dolgovani zneski precej nizki: 24, 95 in 123 evrov, nanje pa bo treba plačati tudi zamudne obrestu.

Odvetniška pisarna Anić in partnerji, ki zastopa veliko število dolžnikov, je v našem nedavnem članku opozorila, naj dolžniki, ki jih doleti izvršilni postopek na sodišču, vložijo ugovor, saj sodišča strošek v tem primeru praviloma znižajo na okrog 50 evrov. Brez ugovora naj bi stroške praviloma znižalo le puljsko sodišče, so še povedali v odvetniški pisarni Anić in partnerji.

Število v Slovenijo poslanih opominov je skrivnost

Koliko opominov so poslali v Slovenijo ter koliko dolžnikov plača opomin, nam odvetnik Kuzmanović zaradi odvetniške tajnosti ni želel razkriti.

"Lahko vam potrdim, da velika večina podjetij, ki se ukvarja z organizacijo in zaračunavanjem parkiranja, redno vodi izvršilne postopke proti domačim in tujim dolžnikom, torej tudi proti državljanom Slovenije, k temu jih zavezuje zakonodaja," nam je ogovoril odvetnik Kuzmanović.

"Pred začetkom sodnega postopka vsi dolžniki dobijo poziv, naj svoje obveznosti plačajo, v tem opominu pa jih tudi obvestimo, da bomo v primeru neplačila sprožili sodni postopek. Če do njega pride, dolžnika o začetku postopka obvesti sodišče," je pojasnil Kuzmanović.

Treba je vedeti, da pri neplačanih parkirninah ne gre za prekrškovne ali kazenske zadeve, ampak gre za civilno zadevo. Na Hrvaškem namreč parkirišča praviloma upravljajo podjetje, ki imajo koncesijo, neplačnike pa terjajo za neplačano parkirnino, ne pa za globo za prekršek, ki bi jo neplačnik dobil pri nas. Kdor ni plačal parkirnine, ni v nobeni policijski evidenci in ne bo imel nobenih težav na meji, nihče vas ne bo ustavil, tega se marsikdo boji.

Odvetniška pisarna Anić in partnerji

"Čeprav se je število neplačanih parkirnih nekoliko zmanjšalo, je še vedno pogosta praksa dela voznikov, da se poskušajo plačilu izogniti, mnogi tudi po prejemu opomina. Zaradi tega smo do zdaj sprožili večje število sodnih postopkov, ki se v 99 odstotkih končajo v korist parkirnega podjetja. Takšne pravnomočne sodne odločne so nesporno izvršljive in jih je mogoče izterjati v drugih državah EU, je pa res, da skoraj vsi plačajo, potem ko dobijo sodno odločbo," je pojasnil Kuzmanović in dodal, da je v takšnih primerih končni strošek nekajkrat večji od začetnega. "Seveda ima vsak pravico zavlačevati izterjavo iz tujine, ampak se mora zavedati, da bo v primeru končnega neuspega moral plačati vse nastale stroške," je še opozoril.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • bogdan95 23:05 04.september 2019.

    Tudi meni so zadevo obracunali in se obesili z isterjavo na lizig hiso. Spostovana hrvaska gospoda je naredila napako ssj je bila kazen za parkiranje poravnana v predvidenem roku. Ko so dobili vse dokaze tisina...nobenega opravicila..... Torej drzi HRVATI LOPOVI ...prikaži več IN TATI. SE PREMALO VAM GORI LEPA VASA

  • Avatar Leon
    Leon 16:07 04.september 2019.

    Zakaj plačujete kazni na Hrvaškem ? Pač ne greš na Hrvaško in nihče ti nič ne more !

  • Lavdan 14:53 04.september 2019.

    Pri nas smo navajeni plačati parkirnino in ni težav, če to storimo na Hrvaškem jih pa tudi ni. Ne vidim razloga zakaj se bosti z njihovimi advokati.