Slovenija
21 ogledov

Za naknadni referendum

(Foto: K. K.) Žurnal24 main
Premier Pahor po sestanku vseh parlamentarnih strank glede arbitražnega sporazuma napovedal naknadni zakonodajni referendum. Ta naj bi bil v juniju.

"Naše skupno mnenje je, naj o sporazumu odločijo ljudje na naknadnem zakonodajnem referendumu, čeprav je predsednik republike za posvetovalni referendum," je po sestanku dejal premier Borut Pahor.

O večini pravna služba
O tem, kakšna večina je potrebna za glasovanje o arbitražnem sporazumu v parlamentu, bo po besedah predsednika državnega zbora Pavla Gantarja odločila pravna služba državnega zbora. Najverjetnejša odločitev je navadna večina.

Nekje do 9. aprila naj bi bilo znano, kdaj bodo poslanci odločali o ratifikaciji arbitražnega sporazuma, referendum pa naj bi bil v prvi polovici junija.

Enotno za naknadni referendum
Predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša je dejal: "Tudi če bomo glasovali na referendumu, postavljamo naslednji parlament pred neko novo stanje. Po mojem mnenju bodo ljudje na referendumu sporazum zavrnili."

Sicer pravi, da je danes z veseljem podprl idejo koalicije za naknadni referendum. "Morebiti bo mnenje predsednika republike stvari spremenilo," je še dodal.

Na vprašanje, čigav je bil izvorni predlog za naknadni referendum, pa je odgovoril: "Danes smo vsi podprli predlog gospoda Žerjava." 

Predsednik SLS Radovan Žerjav sicer upa, da bo sporazum na referendumu zavrnjen. "Odločitev za naknadni referendum je dobra in modra," je ocenil.

"Gre za tako pomembno vprašanje, da ga je potrebno preveriti. Ljudje bodo dokončno odločili," pa meni predsednik Zares Gregor Golobič.

Aleš Zalar je v imenu LDS povedal, da bodo poslance, ki so podpisali zahtevo za sklic predhodnega referenduma, pozvali, naj umaknejo svojo podporo. Glede vprašanja, s kakšno večino bodo odločali poslanci pri glasovanju o arbitražnem sporazumu – z navadno ali dvotretjinsko, pa je odgovoril: "Nismo se uskladili, kakšna večina je potrebna za ratifikacijo."

"Danes so politične stranke naredile nov, pomemben korak," je rezultat sestanka ocenil predsednik DeSUS Karl Erjavec. 

Da je naknadni referendum dobra odločitev, je ocenil predsednik SNS Zmago Jelinčič. "Bi pa morali sporazum ratificirati z dvotretjinsko večino kot vstop Bolgarije in Romunije. Prav je, da sporazum na referendumu pade."

Premier Borut Pahor je današnji sestanek sklical po torkovi naznanitvi ustavnih sodnikov, da sporazum ni v neskladju z ustavo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.