Slovenija
27 ogledov

Za prazne prostore 200 tisoč evrov davka

ljubljana 06.11.09, mestna hisa, mestni trg, rotovz, mol, foto: anze petkovsek Anže Petkovšek
Stroški. Ker je MOL neuspešna pri prodaji, bo morala plačati davek za 270 praznih poslovnih prostorov.

Ljubljana. Mestna občina Ljubljana (MOL) upravlja 1.143 poslovnih prostorov, od tega jih je zasedenih 873 (298 jih oddajajo brezplačno), nezasedenih pa 270.

Izračunali smo, da bo občina za vse te prostore plačala okoli 830 tisoč evrov nepremičninskega davka, pri tem pa smo upoštevali, da je vrednost enega kvadratnega metra poslovnega prostora 1.750 evrov. Za prazne prostore bo ob tej predpostavki plačala kar 210 tisoč evrov davka na leto, za prostore, ki jih po zakonu o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti oddaja v brezplačno uporabo, pa okoli 350 tisoč evrov. Sami sicer teh stroškov še niso izračunali, so sporočili z MOL.

Ne morejo prodati

Na občini so povedali, da imajo toliko praznih poslovnih prostorov – ti bodo zaradi novega davka večji strošek kot do zdaj –, ker ni pravih ponudnikov za nakup ali najem: “Med temi prostori je kar nekaj takih, ki so v fazi rekonstrukcije ali pa so v tako slabem stanju, da so brez investicijskega vlaganja neprimerni za tržno oddajo. Prav tako za določene poslovne prostore potekajo različni sodni in drugi postopki, zaradi česar smo omejeni z njihovim razpolaganjem.”

Trenutno imajo v načrtu prodaje 107 poslovnih prostorov. “Zaradi racionalnosti in načrta prodaje ne izvajamo večjih investicijskih vlaganj, temveč opravljamo le nujna vzdrževalna dela,” so dejali na občini.

Proti prelivanju denarja

Na MOL ne podpirajo nepremičninskega davka, kar se tiče prelivanja sredstev iz enega v drugi javni žep – sami bodo na primer morali plačevati tudi davek za poslovne prostore, ki jih brezplačno oddajajo v uporabo državnim ustanovam in javnim zavodom. Pri tem gre po njihovem mnenju za nedopusten administrativni strošek v breme javnih sredstev. Dodali so, da bi morala država s tem zakonom urediti plačevanje davkov s strani tistih, ki do zdaj tega niso počeli.

Komentarjev 1
  • privat 19:43 18.november 2013.

    lepo...da začnejo krivci plačevati neke krizne davke..!!