Slovenija
29142 ogledov

"Za vsak slučaj pacientom svetujemo, da se prijavijo na obe strani"

Cepljenje proti covid-19 Epa
Prijave za cepljenje proti covid-19 za mlajše od 60 let, še vedno nedorečene.

"Gre za dve popolnoma ločeni stvari," je glede prijave na cepljenje proti covid-19 k osebnemu zdravniku ali preko eUprave, za mlajše od 60 ki niso kronični bolniki z večjim tveganjem za hujši potek bolezni, je v začetku leta razlagala Nacionalna koordinatorka za program cepljenja na NIJZ, Marta Grgič Vitek. "Prijava preko eUprave je za tiste ljudi, ki ne spadajo v rizične skupine."

Družinski zdravnik: vrsta dopisov, velikokrat nasprotujočih si

Družinski zdravniki so medtem konec leta prejeli dopis državne sekretarke Marije Magajne z navodilom: "Izvajalce zdravstvene dejavnosti na primarni ravni, tudi koncesionarje, naprošamo, da začnejo z zbiranjem podatkov o nameri cepljenja med svojimi pacienti."

"Vsak teden dobimo dva do tri dopise, bodisi iz NIJZ ali MZ, velikokrat eden nasprotuje drugemu," nam je povedala ena od družinskih zdravnic, ki javno ne želi biti imenovana. "Ker ne vemo kako, svojim pacientom, mlajšim od 60 let, predlagamo, da se prijavijo tako pri nas kot preko eUprave," še dodaja zdravnica. 

Glede na podatek na spletni strani eUprave, se je na cepljenje, ko bo to možno, preko aplikacije prijavilo že več kot 100 tisoč ljudi. Ne glede na zagotovilo direktorja NIJZ Milana Kreka, da so vsi, ki izpolnijo vlogo, v čakalni vrsti ter, da bo tisti, ki bo prijavljen prej, tudi prej na vrsti, na eUpravi še vedno izpolnjujemo vloge, kjer podamo svoj "interes" in ne "prijave.

NIJZ: Če ste se prijavili pri osebnem zdravniku, prijava na eUpravo ni potrebna

"Vsi državljani imajo možnost, da izrazijo željo za cepljenje. Če so starejši in oziroma ali spadajo v eno od rizičnih skupin, naj kontaktirajo osebnega zdravnika, ki bo zagotovil cepivo in jih cepil. Zdravniki bodo aktivno klicali svoje paciente, starejše od 80 let, . Če pa ne spadajo v rizično skupino, se prijavijo na cepljenje z oddajo vloge na spletni strani eUprava. Ko bo cepivo na voljo, bodo dobili obvestilo o času in lokaciji cepilnega mesta. Cepljenje bo potekalo po vrstnem redu prijav. Za tiste, ki pa so interes že izrazili pri osebnem zdravniku, prijava na spletni strani eUprava ni potrebna," pojasnjujejo na NIJZ.

Ne na NIJZ ne na ministrstvu za zdravje pa nam kljub večkratnim prošnjam in pozivom, niso odgovorili na vprašanje, kako bo osebni zdravnik prišel do podatka, kateri od njegovih pacientov so izrazili interes za cepljenje preko eUprave in obratno. 

"Te poti prijave eUprava, izbrani zdravnik, sedaj tečejo paralelno. Želja je v kratkem roku to združiti v en sodoben informacijski sistem, ki bo šel od logistike cepiva do algoritma prioritet do sistema naročanja, do beleženja v registru cepljenih oseb, da se je ta oseba cepila," je medtem za PopTV pojasnil predstojnik centra za nalezljive bolezni na NIJZ Mario Fafangel.

Kdaj se bo cepljenje začelo?

"Ob teh dobavah bo trajalo kar nekaj časa, da cepimo rizične skupine. Čim bolj se bomo skušali držati te strategije," pravi Grgič Vitkova. Predsednik vlade Janez Janša pa je k temu dodal, da naj tisti, ki ne sodijo v nobeno od prednostnih oziroma kritičnih skupin, vabila na cepljenje še ne pričakujejo do pomladi, direktor NIJZ Milan Krek pa je medtem zagotovil, da bo po 15. februarju cepiva dovolj in da se bo lahko cepil vsak, ki se bo hotel.

 

Komentarjev 20
  • Avatar Leon
    Leon 14:31 06.februar 2021.

    Za vsak slučaj se prijavite na obe strani"! Ste normalni ? Najprej vas vprašajo ali ste že kje prijavljeni ! Potem vam držijo pridigo.....

  • Janez_53 12:33 06.februar 2021.

    Vrhunska komunikacija in organizacija, gospod Janez Janša! Kdaj boste priznali, da ste pogrnili na celi črti? Pardon, ne na celi črti - nabave opreme (maske, ventilatorji, hitri testi)so vam očitno uspele! Seveda gledano z vaše strani in strani vaših favoritov. ...prikaži več In namesto, da bi se ukvarjali s tem, kar je bilo najpomembneje, ste trošili čas za nameščanje vaših kadrov, kjer je le bilo možno in seveda - twitali! Upam, da bo prišel čas polaganja računov!

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 12:22 06.februar 2021.

    JJ se ne bo cepil . Ne zaupa cepivu, ki sta ga pripravila turška priseljenca v Nemčijo. To pa ni v skladu z zakonom o evropskem načinu življenja, kot da zagovarja.