Slovenija
5532 ogledov

Začela je veljati sprememba za obratovanje prodajaln: Kaj prinaša?

Varovalo, trgovina, hrana Profimedia
Izjeme za obratovanje trgovin ob nedeljah trajno določene.

Začela je veljati novela zakona o trgovini. Z njo se izjeme za obratovanje prodajaln ob nedeljah in praznikih, ki jih je začasno do konca letošnjega leta uvedel eden od protikoronskih zakonov, uveljavljajo kot trajne.

Z zadnjo spremembo zakona o trgovini leta 2020 je DZ odločil, da so prodajalne razen izjem ob nedeljah in praznikih zaprte. Med izjemami so prodajalne, velike do 200 kvadratnih metrov, na bencinskih servisih, mejnih prehodih, pristaniščih, namenjenih za javni promet, letališčih, železniških in avtobusnih postajah ter bolnišnicah.

Brez glasu proti

Po tem zakonu muzejske prodajalne in prodajalne v turističnoinformacijskih centrih, ki lahko odprti ob nedeljah in praznikih, niso smele prodajati izdelkov obiskovalcem. To je veljalo tudi za prodajalne znotraj letališč, ki v pretežni meri presegajo navedeno kvadraturo.

To je popravil zakon o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covid-19, po katerem se lahko obratovalni čas prodajaln na mednarodnih letališčih, turističnoinformacijskih centrih ter muzejih določa ne glede na zakon o trgovini, torej brez omejitev.

A ta ukrep bi veljal le do konca tega leta, zato je vlada z novelo zakona predlagala, da bi bile izjeme trajne. DZ je noveli prejšnji teden prikimal brez glasu proti.

Energijska pijača Otroci Zdravje Pitje energijskih pijač lahko vodi v nenadno smrt Lea Mederal Gams Magazin Zato naša voditeljica več let ni videla svoje sestre
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.