Slovenija
2491 ogledov

Začenja se Franja: Ljubljančane prosijo za strpnost

maraton franja Anže Petkovšek
Barjanka uvaja Franjin kolesarski konec tedna.

V Ljubljani in po vaseh Ljubljanskega barja bo v soboto potekala Barjanka, prva izmed kolesarskih dirk na sporedu v sklopu že 41. maratona Franja. Glavni del tega bo sicer potekal v nedeljo z velikim maratonom v dolžini 156 km in malim maraton v dolžini 97 km.

Trasa sobotne dirke bo dolga 72 km - zaradi cestnih del je nekoliko krajša od običajnega - in bo sodelujoče popeljala po občinah v krajinskem parku Ljubljansko barje. Gre za dogodek z močno rekreacijsko noto, ki je bil prvič na sporedu maratona Franja leta 2018.

Politične igre? Popotnik Zakaj na NIJZ gorskega teka niso dovolili, Maraton Franja pa so

Današnji spored s Hervis Barjanko se bo začel ob 8. uri. Ob 9. uri bo sledil Ikein družinski maraton (21 km), ob 10. pa Vzajemkov otroški kolesarski izziv (1200 m).

Glavni del dogodka se bo začel v nedeljo ob 9. uri s klasičnim maratonom Franja BTC City (156 km), ki ima dolgo tradicijo v Sloveniji in je del svetovne serije maratonov pod okriljem Mednarodne kolesarske zveze (Uci).

Zastoji na Celovški cesti | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Avtomobili pod nadvozom v toči. Video Slovenija Nikar ne počnite tega, kar počnejo vozniki na tem posnetku

Spremenjena trasa

Trasa glavne dirke je od lani nekoliko spremenjena predvsem zaradi želja kolesarjev po lepši in manj vetru izpostavljeni trasi po Nemški cesti. Organizatorji so prepričani, da bo letošnja izvedba najboljša doslej.

Nad izvedbo bdi Kolesarsko društvo Rog ob podpori družbe BTC, Mestne občine Ljubljana in drugih partnerjev, po dveh letih nepredvidljivih razmer pa se prireditev vrača v ustaljene tirnice, tudi s proračunom v višini 460.000 evrov.

Prometno varnostni dan, preventiva, Kranj, nujna medicinska pomoč, 112 PREVENTIVA Gorenjska Kranj: kolesarji in vozniki skirojev v ospredju

Organizatorji sicer poudarjajo, da se množice po dveh zahtevnih letih še niso v tolikšnem številu odzvale na dogodek. Številka se sicer izboljšuje, po lanskih skupno nekaj manj kot 2500 udeležencih zaradi omejitev jih bo letos precej več. Skupno število prijav pa je po zadnjih podatkih zdaj okoli 4500. Od tega za veliki maraton okoli 1150, za mali maraton okoli 1400, družinsko preizkušnjo skoraj 1500, za Barjanko pa okoli 350 prijav.

V času velikega maratona bo sicer vse udeležence, ki za vodilnim tekmovalcem ne bodo zaostajali več kot 60 minut, varovala mobilna zapora ceste, v kateri ne bo običajnega prometa na cestah. Tisti, ki bodo zunaj mobilne zapore ceste, bodo morali strogo spoštovati cestno-prometne predpise in voziti po desnem prometnem pasu, na trasi pa bodo srečevali vozila udeležencev v prometu.

promet kolone gneča Avto Tukaj poleti pričakujte dolge zastoje

Zaradi izvedbe dirk bodo na trasah občasne zapore cest. Prireditelji in policija prosijo vse udeležence v prometu za upoštevanje navodil in strpnost.

 
Komentarjev 1
  • rd2dmk2 10:01 11.junij 2022.

    a gre Franja letos čez Pokljuko in Bohinj da prostite strpnosti ljubljančane ? boste traso dali čez planine po pokljuki in vikende , ki so tam gori ? kdo pa je v ljubljani v nedeljo ?