Slovenija
58306 ogledov

Nevihtna celica se premika, zdaj bodo na udaru ti kraji

Strela, nevihta Profimedia
Opozorila pred točo.

Današnji burni vremenski dan se nadaljuje, Agencija RS za okolje je že dopoldan prižgala rdeče opozorilo. Nevihtni pasovi so sprva zajeli zahodno Slovenijo. Severno Primorsko je prizadela kot jajce velika toča, obalna mesta pa je poplavilo. V Luki Koper je v moškega udarila strela

Zvečer bodo narasli hudourniki v zahodnem in osrednjem delu države, opozarja Agencija RS za okolje. Na tej povezavi lahko spremljate radarsko sliko padavin.

Kot v zadnji objavi piše Arso, nevihtna linija sega od Cresa prek osrednje Slovenije do krajev severno od Celovca, ob njej pa se pojavljajo močni nalivi in sunki vetra.

"Med 16.30 in 17.00 je v Žireh padlo 26 mm padavin, pol ure prej na Zelenici 27 in v Zgornji Radovni 24 mm dežja," dodajajo.

Po njihovih napovedih se bo v naslednjih urah nevihtna linija pomikala proti vzhodu: "Zaradi visokih temperatur bodo v vzhodni Sloveniji možna krajevna neurja s točo. Vreme se bo prehodno umirilo v drugi polovici noči."

Opozarjajo pa tudi pred poplavljanjem morja.

Deževalo tudi v osrednji Sloveniji

V prestolnici je voda zalila več kleti in zastala na nekaterih cestah in podvozih, pozorno pa spremljajo tudi naraščajočo Gradaščico, ki je poplavila tudi ob zadnji ujmi. Na preži so tudi v Medvodah, kjer občane med drugim opozarjajo na večjo možnost vnovične aktivacije plazov.

V prestolnici za zdaj neurje z močnimi nalivi in vetrom ni povzročilo večjih težav. Po besedah namestnika poveljnika ljubljanske civilne zaščite Roberta Kusa je zaradi izjemnega naliva zalitih več kleti, vodotok Gradaščice pa narašča. Enote na terenu spremljajo razmere, je zagotovil Kus. Nekaj težav so imeli sicer tudi vozniki.

Na preži pa so denimo v Medvodah. Občina Medvode je v nedeljo začela razdeljevati protipoplavne vreče in prebivalce zlasti območij, ki so jih prizadele poplave v začetku meseca, pozvala, naj od vode umaknejo premično premoženje in poskrbijo za svojo varnost. "Če bodo v naslednjih 12 urah prožene sirene z znakom za opozorilo na nevarnost, to pomeni nevarnost poplavnega vala. Pazimo nase in na druge. Ne hodimo ven v neurju in ne izpostavljajmo se nevarnostim po nepotrebnem," obvešča Regijski štab Civilne zaščite.

Možnost ponovne aktivacije zemeljskih plazov

Na občini Medvode so dodali še opozorilo Geološkega zavoda Slovenije, da je zaradi padavin možnost ponovne aktivacije zemeljskih plazov zelo povečana. "Po nedavni ujmi so pobočja, posebno obstoječa plazišča, še vedno zelo nestabilna. Vsem prebivalcem, katerih objekti so bili ob nedavni ujmi prizadeti ali izpostavljeni zemeljskim plazovom, svetujemo, da so izjemno pozorni na kakršnekoli spremembe in premike ter se ob njih nemudoma umaknejo na varno," so zapisali.

Nekaj hudourniških težav se sicer pojavlja tudi na Škofjeloškem in Cerkljanskem, po napovedih meteorologov pa bodo zvečer in v prvem delu noči nevihte dosegle tudi vzhodno Slovenijo. Možna bodo krajevna neurja, ponekod tudi dolgotrajni nalivi. Jutri bodo občasno še padavine, deloma nevihte.

Tudi jutri bo vremenska situacija slaba. Od torka zjutraj do srede zjutraj lahko krajevno pade še od 60 do 90 mm dežja. Tudi v sredo bo občasno še deževalo, nevihte bodo možne le v južni Sloveniji, še dodajajo na Arsu.

Nevihtna linija ob zahodni obali Istre je sicer povzročila intenzivne padavine na območju od Slovenske Istre do Severne Primorske. V Kopru je danes od jutra padlo že 184 mm padavin, so sporočili z Arsa. "Ob nevihtah so se pojavljali tudi močnejši sunki vetra, v Kopru je bil ob 15. uri izmerjen najmočnejši sunek vetra 109 km/h," so še dodali.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Ender3 18:43 28.avgust 2023.

    A so na Trstenjakovi na varnem ? Kleti hitro poplavi.

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 18:35 28.avgust 2023.

    Satelitsko sliko zna vsak pogledat. Zato ne rabimo ARSO.