Slovenija
3587 ogledov

Na vidiku prvi vročinski val ...

Vročina Boštjan Tacol
V letošnjem poletju še zaenkrat nismo imeli vročinskega vala, čeprav smo že beležili temperature na 30 stopinj Celzija. Prav lahko, da bomo daljše vroče obdobje dočakali v teh dneh ...

Visoke poletne temperature se bodo po napovedih vremenoslovcev agencije za okolje nadaljevale v nedeljo, ponedeljek, torek in tudi sredo. Najbolj vroče naj bi bilo od nedelje pa do sredine prihodnjega tedna. Povsem verjetno je, da bomo v teh dneh tako dočakali prvi vročinski val v naših krajih. 

Najnižje jutranje temperature bodo v nedeljo od 14 do 19, ob morju okoli 21, najvišje dnevne pa od 29 do 33, na Goriškem do 35 stopinj Celzija. V nedeljo bo povečini sončno, popoldne bo možna kakšna nevihta.

"Zaenkrat ne kaže, da bi se vročina bistveno stopnjevala. Osvežitev za nekaj stopinj nas bo najverjetneje dosegla v četrtek ali pa v petek. Tudi v tem vročem obdobju lahko, predvsem v gorskem svetu, pozno popoldne ali zvečer nastane kakšna vročinska nevihta," so zapisali meteorologi agencije za okolje na Facebooku, ki še dodajajo, da je morda zaradi pogostih krajevnih padavin splošen vtis o vremenu letošnjega poletja drugačen, vendar je do sedaj letošnje poletje približno eno stopnjo Celzija nad dolgoletnim povprečjem.


Definicije vročinskega vala, kot so jih zapisali meteorologi na agenciji za okolje, glede na podnebno območje: Pri nas je v uporabi definicija vročinskega vala, ki temelji na dnevni povprečni temperaturi. Ta mora vsaj tri dni zaporedoma presegati mejno vrednost, ki je določena glede na podnebno območje.

 

  • Celinsko podnebje (osrednja, JV in SV Slovenija) - Tpovp >= 24 °C,
  • Zmerno podnebje hribovitega sveta (Gorenjska, Notranjska in dvignjen svet Štajerske in Dolenjske) - Tpovp >= 22 °C,
  • Omiljeno sredozemsko podnebje (Primorska) - Tpovp >= 26 °C.

 

Povprečno temperaturo pa izračunamo tako: Tpovp = (T7h+ T14h+ 2*T21h)/4, kjer so vrednosti v enačbi izmerjene temperature ob 7h, 14h in 21h po lokalnem sončnem času.



Na animaciji agenciji za okolje je prikaz temperature zraka in smeri vetra na višini približno 700 m od petka, 27. 7., do torka, 31. 7. 2018.

 

Komentarjev 2
  • brencl47 20:39 28.julij 2018.

    theVsekakor nas mora bolj skrbeti prikriti migrantski valovi, ki dnevno pritiskajo na našo mejo. Koliko tisoč smo jih letos že "udomili"??? Najpomembnejši problem je dobrohoten odnos politike do migrantskih vprašanj, ki vodi k samomoru Evrope. Cerar in celotna politikantska klika ...prikaži večka pa kar molče - še huje - tudi občila imajo embargo nad kritičnim poročanjem!

Sorodne novice