Slovenija
27010 ogledov

Zakaj Golob samo gleda, kako Janša hara po RTV Slovenija

Robert Golob
1/6
Saša Despot
Mnogi ljudje so čudijo, zakaj vlada ne ukrepa glede dogajanja na RTV Slovenija.

"Ne razumem pasivnosti in neodzivnosti te vlade ob uničevanju RTV SLO, TAKOJ naj vlada krivdno razreši programski svet RTV!" poziva eden ob uporabnikov družbenega omrežja, drugi meni, da bi moral Državni zbor zamenjati svet RTV. A ni tako enostavno.

Na RTV so glavni programski svetniki, ki se jih ne da razrešiti. Oni imenujejo generalnega direktorja RTV Slovenija, dajejo predhodno soglasje k imenovanju in razrešitvi direktorja radia oziroma direktorja televizije ter soglasje h kandidatom za odgovorne urednike. Kdor zbere večino v programskem svetu, obvladuje RTV Slovenija.

Programski svet ima 29 članov, od tega jih 21 izvolijo poslanci v državnem zboru: pet na predlog političnih strank, 16 pa na predlog gledalcev, fakultet, društev in podobno.

Trinajst od teh enaindvajsetih jih je 27. decembra lani izvolila Janševa koalicija, osem na predlog gledalcev in pet na predlog političnih strank. Izvolili so Mitjo Čandra, Jurija Pavla Emeršiča, Petra Gregorčiča, Ivana Krambergerja, Žigo Kušarja, Klaro Remec, Jelko Stergel in Matevža Tomšiča. Na predlog političnih strank so svetniki postali Dejan Cesar, ki ga je predlagala poslanska skupina DeSUS-a, Anuša Gaši, ki jo je predlagala poslanska skupina SMC-ja, Vane Gošnik na predlog SNS-a, Jožef Jerovšek na predlog SDS-a in Maja Lapornik na predlog NSi-ja.

Golob je zdaj ujetnik tega stanja, nova oblast namreč ne more razrešiti programskih svetnikov, ti lahko le sami odstopijo, sicer je treba počakati, da jim poteče mandat.

Programski svet sestavlja 29 članov, od katerih:

- enega člana imenuje madžarska narodna skupnost;

- enega člana imenuje italijanska narodna skupnost;

- enega člana imenuje Slovenska akademija znanosti in umetnosti;

- dva člana imenuje predsednik republike na predlog registriranih verskih skupnosti;

- tri člane izvolijo izmed sebe zaposleni v RTV Slovenija na neposrednih volitvah tako, da so zastopane informativna dejavnost, kulturno umetniška dejavnost in tehnika;

- pet članov imenuje državni zbor na predlog političnih strank, pri čemer mora v največji možni meri upoštevati zastopanost strank v državnem zboru;

- 16 članov imenuje državni zbor na predlog gledalcev in poslušalcev programov RTV Slovenija; univerz in fakultet ter društev, zvez društev oziroma njihovih organizacij, zlasti s področja umetnosti, kulture, znanosti in novinarstva, ter drugih organizacij civilne družbe, razen političnih strank in njihovih organizacijskih oblik.

Golobu je SDS dvakrat podstavila nogo med vrata

Tretja možnost je sprejem novega zakona o RTV Slovenija, ki bi določil nov način upravljanja, s čimer bi zdajšnjim programskim svetnikom potekel mandat. Pri tem načrtu pa je Golobu SDS dvakrat podstavila nogo med vrata in noga je še vedno tam, čeprav je že tri mesece od izvolitve Golobove vlade.

Najprej so že 13. maja (slabe tri tedne pred izvolitvijo nove vlade) poslanci SDS s prvopodpisanim Danijelom Krivcem vložili predlog sprememb in dopolnitev zakona o RTV Slovenija. Predlagali so, da bi lahko vsak plačnik RTV prispevka pet odstotkov tega prispeva namenil drugemu mediji, izločitev oddajnikov iz RTV Slovenija in sprostitev omejitve oglaševanja, ki velja za RTV Slovenija.

Postopek v parlamentu je tak, da je treba najprej z mize spraviti zakone o isti stvari, ki so bili vloženi prej. Najprej je bilo tako treba obravnavati predlog SDS, šele potem je prišel na vrsto vladni predlog, ki je bil nato sprejet, nanj v Državnem svetu izglasovan veto, a je bil zakon 21. julija ponovno potrjen v parlamentu. Kljub temu še ne velja. SDS je namreč vložila zahtevo za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma, razpis referenduma pa podpira tudi NSi.

Ker je bila zahteva vložena med počitnicami, je 35-dnevni rok za zbiranje 40 tisoč podpisov volivcev začel teči šele danes, 1. septembra. Rok se izteče 5. oktobra.

Z zbiranjem podpisov najbrž ne bodo imeli težav, Anže Logar je v treh dneh zbral 12 tisoč podpisov v podporo svoji kandidaturi za predsednika države. To pa pomeni, da bo menjava vodilnih na RTV Slovenija možna šele proti koncu leta ali pa celo ne letos.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 75
  • Pohujšanje 20:49 01.september 2022.

    Zamenjati Programski svet RTV še po sedanji zakonodaji in zamenjati sedanju kulturno ministrco.

  • Pohujšanje 20:46 01.september 2022.

    To pa je zato, ker ima Golob za Kulturno ministrici Asto Vrečko, ki je totalno nesposobna kot je celotna Levica. Asta sploh nima ideje, kako kontrirati Janši. Izdala je nek zakon o RTV, ki bo začel veljati čez 100 let ...prikaži več in to je rešitev za RTV, ki jo zastopa Asta. Takoj j treba zamenjati Programski svet RTV po sedanji veljavni zakonodaji in ne čakati na nov zakon. Sicer je sodišče le ponovno imenovalo nekdanjo direktorico Televizije na staro mesto, vendar Urbanija se zato ne bo prostovoljno umakni

  • lojs 16:17 01.september 2022.

    jah , vsi teli svobo|da!| poslanci pač ne morejo kar tako hitro vse spremeniti ... komaj dobro so se odpočili od napornih počitnic, malo se morajo še streznit, zdej pa ... kaj ... ja oni so fikus, zaenkrat se po ...prikaži več parlamentu šetala 8 marec, slamnata voditeljica, sicer ustanovitelj levica, po novem pa prihaja še jenul in jarc, holob jih je že sprejel ... vsekakor prihajajo novi zakonski predlogi , ki jih bodo sprejeli slamnati poslanci

Sorodne novice