Slovenija
3624 ogledov

Zaplet pri sanaciji ceste Idrija-Godovič

cesta Idrija Godovič Zala PrtScr Drsi
Na operativnem sestanku so ugotovili, da ne bo možno zapore izvesti tako, kot so sprva načrtovali.

Z direkcije za infrastrukturo so sporočili, da je bilo na operativnem sestanku ugotovljeno, da na cesti Idrija-Godovič ne bo možno vzpostaviti sprostitve prometa v nočnem času, kot je bilo sprva načrtovano. Razlog za takšno odločitev je, da ni možno zagotoviti ustreznega nivoja varnosti. 

Ob začetku pripravljalnih del so ocenili, da bi lahko 14 dni po začetku del -  po načrtih bi to bilo po 6. avgustu - lahko sprostili izmenično enosmerni promet v nočnem času od 22. ure do 5. ure zjutraj, ko ne bo možno izvajati del na brežini in ko bodo večji elementi z brežine že odstranjeni. Na operativnem sestanku pa je bila po analizi opravljenih del in del, ki jih je treba še opraviti, sprejeta odločitev, da popolna zapora ostane ves čas do 20. avgusta, brez prekinitve v nočnem času. 

zapora Zala | Avtor: Direkcija za infrastrukturo Direkcija za infrastrukturo

cesta Idrija Godovič Zala Julija Slovenija Za mesec dni bodo zaprli glavno prometnico

"Z brežin so odstranjene predvidene labilne skale in večino krušljivega kamenja, še vedno pa ostaja na brežinah znaten del krušljivega kamenja, saj se z vrtanjem za sidra ter montažo mrež pojavljajo še dodatni odkruški. To pomeni, da se tudi preko noči lahko na cesti pojavi večja količina odkruškov, kar je ob nalivih, ki se v zadnjih dneh pojavljajo po Sloveniji in ki lahko močno poslabšajo stanje ranjene brežine, še toliko bolj verjetno," pojasnjujejo na direkciji. "Na brežinah se pojavlja tudi divjad, ki bi lahko dodatno poslabšala stanje oziroma prožila kamenje, zato posledično ugotovitev, da ni možno zagotoviti ustrezne varnosti prometa torej, da v času nočne sprostitve prometa ne bi bilo naletov na padlo kamenje. V kolikor bi v danih razmerah poskušali vzpostaviti nočno prevoznost, bi to pomenilo podaljšanje cestne zapore v september."

Zaradi poslabšanja stanja brežin v Zali na cesti Spodnja Idrija–Godovič, potem ko sta marca in maja letos skali padli na mimovozeči vozili, je direkcija za infrastrukturo morala nujno izvesti ukrepe za zavarovanje prometa. Na najbolj nevarnem previsnem delu skale se vgrajujejo podajno lovilni sistemi in sidrane ter viseče mreže, približno dva kilometra naprej proti Idriji pa izvajajo podajno lovilni sistemi in sidrane ter viseče mreže.

Stop znak Jutri Slovenija Zaradi smrtno nevarnih situacij zapirajo cesto

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • srecnii 23:04 03.avgust 2018.

    Pa kaj potem se bodo pa čez Žiri vozil ali Cerkno, saj sem tudi sam iz teh koncev in so še druge opcje. In kolikokrat se vozim proti Bovcu, Maribor, Jesenicam tud po starih cestah.

  • milos32 17:18 03.avgust 2018.

    Na ministrstu za promet in zveze , so brez zveze imajo pa veze. Bogi idrijci k se bodo mogli vozit po drugačnih poteh...

  • Avatar Leon
    Leon 14:52 03.avgust 2018.

    Kaj pravijo na to na ministrstvu za promet in veze ?