Slovenija
84837 ogledov

Zaplet s turističnimi boni: Lahko boste imeli težave z unovčevanjem

hotelska soba
Veljavnost turističnih bonov, ki so bili izdani lani, je podaljšana, a to ne pomeni, da jih boste lahko pri vseh ponudnikih nastanitev tudi unovčili.

Vlada je decembra lani podaljšala veljavnost turističnih bonov do 31. decembra letos za vse tiste upravičence, ki bonov do uveljavitve sklepa še niso unovčili. Zaradi epidemije covida-19 je v letošnjem letu bone možno unovčevati šele od 26. aprila dalje, a kot se je izkazalo v praksi, ne povsod. 

Pri ponudnikih, ki so svojo dejavnost registrirali v tem letu, bonov trenutno ni mogoče izkoristiti. Na najslabši možni način je to ugotovila sobodajalka (ime je znano uredništvu), pri kateri so za 1. maj prenočevali gostje, ki so želeli unovčiti turistične bone, ki jih lani zaradi epidemiološke slike, niso mogli. Gospa, ki sezonsko oddaja sobe že več let, je dejavnost preko zime odjavila in jo letos, ko so se razmere začele umirjati, spet prijavila. In prav to je bil razlog, da se je zapletlo, a kaj, ko zapleta ni pričakovala. 

Ko so gostje namreč hoteli unovčiti bone, jim sistem tega ni omogočil. Obrnila se je na finančno upravo, kjer so ji povedali, da bonov žal ne bo mogoče unovčiti pri njej in da njen primer ni osamljen. Obrnila se je tudi na pristojno ministrstvo, kjer so ji pojasnili, da se pripravlja sprememba trenutne zakonodaje, a da do njenega sprejetja ne morejo nič. 

"Trenutno se ponudnikom storitev, ki ne izpolnjujejo pogojev, pri vstopu v informacijski sistem FURS, ki nudi podporo za unovčevanje bonov, izpiše 'Niste ponudnik nočitvenih storitev, zato dokumenta ne morete oddati'. Nadaljevanje postopa unovčevanja je onemogočeno," pojasnjujejo na Finančni upravi RS. 

Portoroški hoteli | Avtor: Profimeda Profimeda

Kje se je zapletlo?

Srž problema sega v lansko leto, ko je vlada prvič uvedla turistične bone. "Zakon, ki je uvedel turistične bone (objava v Ur. l. RS, št. 80/2020), je za ponudnika storitev, pri katerem se bon lahko unovči, predpisal določene pogoje, ki so morali biti izpolnjeni na dan 13. marca 2020 (na ta dan vpisani v Poslovni register Slovenije in register nastanitvenih obratov)," pojasnjujejo na Finančni upravi RS. Takšna odločitev je lani sprožila val ogorčenja, na kar so se na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo odločili pogoj spremeniti. "Pristojno ministrstvo za zakon (MGRT) je ta datumski pogoj v kratkem času spremenilo: poslovni subjekti so morali izpolnjevati pogoj vpisa v letu 2020 (objava v Ur. l. RS, št. 98/2020)," pravijo na finančni upravi. Od 11. julija lani je tako bilo mogoče koristiti turistične bone tudi pri sezonskih ponudnikih turističnih nastanitev.

Po podaljšanju veljavnosti turističnih bonov so ponudniki nočitvenih storitev pričakovali, da bo bone mogoče pri njih unovčevati tudi, če so v vmesnem obodbju dejavnost zaprli in jo letos spet odprli. A temu ni tako. 41. člen Zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val COVID-19 (ZIUPDV) določa, da se lahko bon unovči pri ponudniku, ki je bil v letu 2020 vpisan v register nastanitvenih obratov in v poslovni register. To velja za dejavnost hotelov in drugih podobnih nastanitvenih obratov, počitniške domove in letovišča, turistične kmetije s sobami, oddajanje zasebnih sob gostom, planinske domove in mladinska prenočišča, druge nastanitve za krajši čas ter avtokampe in tabore. 

Kamp | Avtor: Profimedia Profimedia

Pri tistih, ki so prej naštete dejavnosti registrirali letos, "v tem trenutku res še ni mogoče koristiti bonov," so nam pojasnili na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. "To želimo urediti z Zakonom o interventnih ukrepih pomoči gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije COVID-19. S spremembo, ki jo napovedujemo, bomo državljani lahko bone koristili pri tistih, ki so vpisani v omenjeni register na dan unovčitve bona," so dodali. Kdaj bo zakon začel veljati, je v tem trenutku še nemogoče napovedati.

V okviru novega zakona ministrstvo predlaga uvedbo novih bonov, ki pa bi jih bilo mogoče izkoristiti širše. Mogoče ga bo koristiti tako za gostinsko nastanitvene obrate, za hrano in pijačo, v turističnih agencijah, za najem športne opreme, za športne dejavnosti, obisk muzejev, za prireditve, za obisk živalskih in botaničnih vrtov, za fitnes centre, igralnice, zabaviščne parke in podobno. Posamezen bon naj bi bil vreden 50 evrov. Pred časom je državni sekretar Simon Zajc dejal, da bi nove bone lahko začeli koristiti sredi julija. Veljali naj bi do konca letošnjega leta, tako kot lani pa naj bi bili prenosljivi med bližnjimi sorodniki.

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 7
  • Brittney_Larsen 16:06 05.junij 2021.

    Začnite delati doma. To je tist0, kar sem finančno najbolj nagrajeval. V petek sem po zaslužku 44.789 ameriških dolarjev prejšnji mesec dobil odličnega Audija A5. obiščite to spletno stran tukaj. .......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • popokatopetl 09:20 04.junij 2021.

    Sej to je bil problem že lani - nikjer kamor bi želel it bonov niso mogli sprejemat, ker mali oddajalci apartmajev niso bili upravičeni (jim je pa korona seveda ravno tako prizadela posel kot velikim). Sploh so ti boni ena ...prikaži več populistična neumnost - ne bi rekel če bi jih plačal Počivalšek iz lastnega žepa, ampak dejansko so jih iz naših lastnih, zadolžili so državo.

  • Pepe007 09:15 04.junij 2021.

    Banana država je preprečila uporabo bonov pri banana ponudnikih. Dejavnost ukineš za pol leta? A stavbo tudi podreš? Kaj narediš z morebitnimi zaposlenimi? Naženeš na cesto vsakič za pol leta. Meni se zdi omejitev vnovčevanja bonov na tak način precej ...prikaži več smiselna in je ne bi spreminjal.