Slovenija
828 ogledov

Stavka v v Filharmoniji ni bila zakonita. Zaposleni se bodo pritožili

Čeprav je filharmonija res samo v Ljubljani, pa bo orkester Slovenske filharmoni Žurnal24 main
Delovno in socialno sodišče v Ljubljani je s prvostopenjsko sodbo delno pritrdilo zaposlenim v Filharmoniji, delno pa vodstvu oziroma direktorju Damjanu Damjanoviču.

Delovni in socialno sodišče v Ljubljani je odločalo, ali je bila stavka v Filharmoniji, ki se je odvila decembra lani, nezakonita ali ne. Sodišče je delno pritrdilo zaposlenim, delno pa vodstvu ustanove. 

Prva stavka, ki je bila izvedena 5. decembra 2016, je bila po odločitvi sodišča zakonita. Zaposleni so takrat zahtevali takojšno zagotovitev spoštljivega delovnega okolja, brez žalitev in trpinčenja, takojšnjo vzpostavitev zakonitosti, transparentnosti in strokovnosti poslovodenja ter upravljanja Filharmonije ter razrešitev postopkov napredovanj. 

Damjan Damjanovič Slovenija Damjanoviča so razrešili

Sodišče pa ni pritrdilo zaposlenim, da zaradi neuresničitve teh utemeljenih zahtev lahko s stavko zahtevajo odstop direktorja Filharmonije, odstop članov SF ter prekinitev sodelovanja z dirigentom Urošem Lajovicem. Ker so bile po mnenju sodišča tri od petih stavkovnih zahtev nezakonite, je sodišče stavko, ki je potekala 1. januarja 2017, razglasilo za nezakonito. 

Damjan Damjanovič | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Zaposleni: argument ni bil dovolj pretehtan

Zaposleni bodo zoper to odločitev vložili pritožbo na višje sodišče. Menijo namreč, da prvostopenjsko sodišče ni v zadostni meri pretehtalo njihovega argumenta, da je pravico do stavke kot ustavno pravico treba razumeti in interpretirati široko ter čim manj omejujoče, da je zahtevo po odstopu direktorja javnega zavoda treba presojati drugače kot podobno zahtevo v gospodarstvu in šele v zvezi s tem vzpostaviti sodno prakso.

Čeprav je filharmonija res samo v Ljubljani, pa bo orkester Slovenske filharmoni Slovenija Filharmonija: Stavka za odstavitev dirigenta Lajovica

Sodišče je ugotovilo tudi, da organizatorji obeh stavk niso bili oba reprezentativna sindikata (SVIZ in GLOSA) in niti ne pet posameznih delavcev, ki so bili poimensko »toženi« s strani vodstva SF, temveč da je bila odločitev o stavki sprejeta s strani večine zaposlenih v SF ter je bil tako organizator stavke kolektiv v celoti ne pa v kolektivnem sporu izpostavljenih pet posameznih delavcev.

Prvostopenjsko sodišče je kot stavkovno dejavnost prepoznalo tudi krajši nagovor predstavnice zaposlenih pred koncertom 6. 12. 2016 v Mariboru. Zaposleni v SF se bodo tudi zoper ta del sodbe pritožili na Višje delovno in socialno sodišče.

Damjan Damjanovič žalil? Magazin Damjan Damjanovič se še ni opravičil

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 14:41 15.december 2017.

    Stavka v v Filharmoniji ni bila zakonita. Torej tudi Svizec bo izvedel proti zakonito stavko ?