Slovenija
7830 ogledov

Zapravili že 30 milijonov, pa sploh ne vedo, če bodo gradili

Nuklearna elektrarna Krško NEK nek.si Nuklearna elektrarna Krško.
Komisija DZ za nadzor javnih financ je razpravljala o projektu gradnje drugega bloka nuklearke v Krškem (Jek 2).

Predsednik komisije Jernej Vrtovec (NSi) je ob sklicu seje izrazil zaskrbljenost zaradi izjav ministra za okolje, podnebje in energijo Bojana Kumra v intervjuju za N1, da ne bi bilo nič narobe, če se projekt zamakne. Vrtovec je dejal še, da je očitno ključna energetska prioriteta vlade Roberta Goloba solarizacija, češ da je jedrska opcija postavljena v ozadje.

Vrtovec je predlagal tri sklepe, ki so jih člani komisije z dvema glasovoma za in petimi proti na koncu razprave zavrnili. S prvim sklepom bi predlagali vladi, da maksmimalno pospeši postopke za izgradnjo JEK 2. Z drugim bi predlagali, da vlada komisiji kvartalno, torej štirikrat na leto, poroča o postopkih izgradnje JEK 2. Tretji sklep se je nanašal na kvartalno poročanje o izgradnji odlagališča jedrskih odpadkov v Vrbini.

Minister Kumer je zavrnil Vrtovčeve očitke, da so se postopki okrog gradnje JEK 2 upočasnili. "Nikakor ne, daleč od tega. To je strateška odločitev, ki mora biti strokovno utemeljena in v korist vseh državljanov. Moramo spoštovati postopke, ki vodijo do tja," je dejal Kumer.

Trenutno potekajo postopki umestitve objekta v prostor. Končni rok izgradnje je bil sprva postavljen do leta 2035, kar se zdi večini vladnih predstavnikov nerealno. "Roki so bili prekratki, postavljeni brez posvetovanja z dobavitelji. To poteka šele zdaj," je pojasnil Kumer.

Evropska komisija je februarja lani jedrsko energijo označila kot trajnostno.

"Projekt se je šele dobro začel"

Krško Vrbina NEK | Avtor: Wikipedia Wikipedia

"Kljub temu, da se na projektu dela 10 ali 15 let, se je šele dobro začel," je dejal generalni direktor Gen energije Dejan Paravan. "Šele zdaj dobivamo prve podatke o okvirni vrednosti, o časovnem načrtu. Po zdajšnjih informacijah je to, da bi lahko projekt končali pred koncem 2035, nerealno. Točna časovnica še ni znana, saj je tu veliko negotovosti," je dodal.

Od leta 2006 je bilo po njegovih besedah za različne prostorske in energetske študije na temo JEK 2 porabljenih okrog 20 milijonov evrov državnega denarja, še sedem milijonov je šlo za odkupe zemljišč. Še nekaj milijonov notranjih sredstev Gen energije je šlo za delovanje strokovne ekipe, ki se v družbi ukvarja s tem projektom.

Obe politični strani sta se strinjali, da bo potrebno podporo projektu pri državljanih preveriti na referendumu. Na vprašljivost takšne prakse je z vidika javnih financ opozoril poslanec Levice Milan Jakopović. "Vsak evro, porabljen za projekt, ki je še pod vprašajem, je porabljen nenamensko," je dejal.

Na sejo so bili poleg ministra Kumra in generalnega direktorja Paravana povabljeni še minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, predsednik uprave SDH Žiga Debeljak, predsednik Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije Tomaž Žagar, predsednik Evropskega jedrskega združenja Leon Cizelj, župan Krškega Janez Kerin, župan Brežic Ivan Molan in župan Sevnice Srečko Ocvirk.

Pozitivna diskriminacija za JEK 2

Nuklearna elektrarna Krško Jedrska elektrarna Krško NEK JEK | Avtor: Nebojša Tejić/Vlada RS-Flickr Nebojša Tejić/Vlada RS-Flickr

Vrtovec se je, še preden so člani komisije zavrnili njegove sklepe, zavzel za sprejem posebnega zakona o gradnji JEK 2, ki bi pospešil birokratske postopke. "Nič ni narobe s pozitivno diskriminacijo za obnovljive vire, ki jo zdaj predlaga vlada, ampak dajmo potem še pozitivno diskriminacijo za JEK 2, da pospešimo postopke," je pojasnil.

Poslanka Svobode Tamara Vonta, ki prihaja iz Krškega, je poudarila, da v njenem lokalnem okolju podpirajo projekt in da bodo pozorno spremljali, kaj se o tem odloča na vladi ali v Državnem zboru.

Komentarjev 7
  • rd2dmk2 20:29 29.marec 2023.

    fantje potočkov imamo kar jih hočte, nekaj jih je precej novih in točjo solze obupa, ampak tud so dobr. litostroj smo imel mal še znamo, metalno tud, rajš se lotmo za vsak tolmunčk eno malo hidro centralco, tako kot mlinček ...prikaži več na vodi , k so ga pastirčki včasih naredil. in če pravi kamen na kamen palača, bo pa wat na wat- gigawat.. pa še ni treba vse zajezit. pa men verjemte, če bo kdaj kdo kaj drkal in sral, bomo v temi, ampak svrl se pa ne bomo.

  • Avatar Leon
    Leon 17:15 29.marec 2023.

    Očitno se je Vrtovcu plan izjalovil ?

  • Hasan 15:14 29.marec 2023.

    Golob je v GENiju naredil za slabo miljardo luknje. Sedaj skriva papirje v Bosni. teh 30 000 000 je drobiž.

Sorodne novice