Slovenija
2378 ogledov

Minister Kumer: "V Sloveniji je veliko 'banana' efekta"

Bojan Kumer Bor Slana/STA; Vlada republike Slovenije Bojan Kumer.
Sprejeta sta bila predloga dveh pomembnih zakonov.

Na 37. redni seji vlade sta bila sprejeta dva predloga zakonov, ki stremita k hitrejšemu zelenemu prehodu. Gre za Zakon o infrastrukturi za alternativna goriva in Zakon o umeščanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije.

Več o obeh predlogih je povedal minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer. "Gre za sistemska, strukturna zakona, ki sta mejnika Načrta za okrevanje in odpornost, ki ga je Slovenija predložila Evropski uniji," je začel Kumer.

Več polnilnic v vozliščih

Zakon o infrastrukturi za alternativna goriva se nanaša na mrežo električnih polnilnic visokih moči oziroma ultralahkih polnilnic na omrežju TNT v urbanih vozliščih, oskrbovalna mesta za vodik, preskrbo ladij z električno energijo na prevezih Luke Koper, preskrbo mirujočih letal na letališčih in potrebno spremljajočo infrastrukturo.

Z njim želijo predvsem povšati delež vozil na alternativni pogon v Sloveniji, ki je po mnenju ministrstva na zaskrbljujoče nizkem nivoju. Z bolj dostopno mrežo želijo ta delež zvišati.

"Procent nas skrbi. Po do zdaj zbranih podatkih je bil delež vozil na električni pogon ob koncu leta 2021 le 1,3-odstoten, kar znese okrog 5000 vozil. Do konca lanskega leta smo zabeležili rast na skoraj 8000 vozil. V preteklosti smo sprejeli strategijo, da bomo do leta 2030 imeli 200.000 takih vozil. Potrebujemo ta zakon, da bomo hitreje naslavljali ta zaostanek," je pojasnil Kumer in dodal, da zakon daje stabilen vir financiranja za to področje.

"Zgrešili smo cilj"

Sončna energija | Avtor: Profimedia Profimedia

Zakon o umeščanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije naslavlja še eno področje, na katerem je Slovenija pod evropskim povprečjem.

"Vemo, da je Slovenija v spodnji tretjini doseganja deleža obnovljivih virov energije v končni rabi energije. V letih 2020, 2021 in 2022 smo zgrešili cilj in zato moramo nekatere ukrepe spodbuditi na zakonski ravni," je dejal Kumer. "Zakon ni revolucija, gre za posamezne zakonodajne korake, s katerimi želimo v naslednjih letih ta zaostanek kompenzirati," je dejal minister.

Zakon obravnava predvsem umeščanje objektov, ki proizvajajo sončno in vetrno energijo, v prostor. "V Sloveniji imamo veliko 'banana' efekta na tem področju. Načeloma smo vsi za, nihče pa noče teh objektov blizu svojih zemljišč," je na težavo opozoril Kumer.

Fotovoltaika povsod

Zakon bo vzpostavil območja prednostnega umeščanja omenjenih objektov v prostor, določa posebnosti umeščanja na teh območjih, posebnosti prostorskega načrtovanja, presojo vplivov na okolje in vzpostavlja mehanizem za podporo inovativnim raziskovalnim projektom.

Kumer je izpostavil fotovoltaiko na avtocestnih protihrupnih ograjah, plavajočo fotovoltaiko na jezerih, ki so nastala po rudarjenju, agrovoltaiko, fotovoltaiko na zaprtih odlagališčih in druga sredstva, ki jih nova ureditev vzpodbuja.

Vsak primer posebej

vetrna elektrarna | Avtor: Profimedia Profimedia

Minister je naslovil tudi problematiko umeščanja vetrnih elektrarn v bližini stanovanjskih objektov, o kateri smo že poročali.

"Kar je v tem zakonu novega, je to, da se na določenem območju vzpostavi domnevne koristi izrabe alternativnih virov energije in v vsakem primeru se bo to tehtalo z drugimi interesi. Postopki umeščanja pa gredo v smeri, da odpravljajo administrativne prepovedi," je dejal Kumer.

Komentarjev 6
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 17:02 23.februar 2023.

    V Slo je toliko kompliciranja okoli vetrnih elektraren, kot nikjer drugje po svetu.

  • AN27 16:08 23.februar 2023.

    V Nemčiji je predpisano, koliko stran od objekta se sme postaviti vetrnico. V Sloveniji teh omejitev ne bo?!

Sorodne novice