Slovenija
1481 ogledov

Golobovi "novi" ministri razkrili karte

Ustanovna seja državni zbor dz ustava Anže Petkovšek Poslanci so zaslišali štiri kandidate.
Zaslišani so bili še štirje kandidati. Kaj bodo njihove prioritete?

Zaslišanja pred pristojnimi delovnimi telesi DZ so opravili še štirje kandidati za ministre v nekoliko preoblikovani vladi Roberta Goloba - Simon Maljevac, Aleksander Jevšek, Matjaž Han in Bojan Kumer. Skupaj s petimi kandidati, ki so zaslišanja pred poslanci uspešno opravili v četrtek, bodo v DZ najverjetneje zaprisegli na redni januarski seji.

Spremenjeni zakon o vladi, ki je bil po potrditvi na novembrskem referendumu uveljavljen tik pred koncem leta 2022, prinaša tri nova ministrstva - za visoko šolstvo, znanost in inovacije, za okolje, podnebje in energijo ter za solidarno prihodnost. Štirim ministrstvom se ob tem spreminjajo pristojnosti in imena, dve vladni službi pa postajata ministrstvi.

Maljevac izpostavil stanovanjske sklade

Simon Maljevac | Avtor: Anže Petkovšek Predstavitev kandidata za ministra za solidarno prihodnost Simona Maljevca. Anže Petkovšek

Zdajšnji državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Simon Maljevac bo v preoblikovani vladi vodil ministrstvo za solidarno prihodnost. V predstavitvi je dejal, da je vlada z ustanovitvijo tega ministrstva sporočila, da je treba v ospredje postaviti stanovanjsko politiko, dolgotrajno oskrbo in ekonomsko demokracijo, kar je bilo do zdaj zanemarjeno.

Hrbtenico javnega stanovanjskega sistema vidi v stanovanjskih skladih, ki bodo zagotavljali mrežo dostopnih in varnih stanovanj, česar trg ne zagotavlja. Za gradnjo solidarne družbe je treba nadalje vzpostaviti močno javno mrežo storitev dolgotrajne oskrbe. S sprejetjem ustrezne zakonodaje pa želijo omogočiti porazdelitev lastništva kapitala in odločitvenih pravic v tistih podjetjih, ki bodo to prepoznala kot dodano vrednost.

Pokrajine kot Jevškova prednostna naloga

Aleksander Jevšek | Avtor: Saša Despot predstavitev kandidata za ministra Saša Despot

Kandidat za ministra za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek, ki je zdaj vodja službe za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, po novem pa bo vodil ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj, je v svoji predstavitvi pred odboroma za gospodarstvo in za zadeve EU izpostavil nujnost zagotovitve skladnega regionalnega razvoja, za kar bo potrebna takojšnja vzpostavitev strategije, katere cilji bodo podlaga za nadaljnje delo. Ustanovitev pokrajin je ocenil kot zahteven proces, napovedal pa je prizadevanje za opredelitev pristojnosti, ki bi se lahko prenesle na regije. To bi bil prvi korak k ustanavljanju pokrajin.

Med ključnimi nalogami za letos je medtem izpostavil predvsem zaključevanje finančne perspektive 2014-2020, saj morajo biti sredstva porabljena do konca leta. V zvezi s tekočo finančno perspektivno je opozoril, da je ta za dve leti krajša in zato zahteva takojšnje aktivnosti in ukrepanje. Uredba o izvajanju kohezijske politike 2021-2027 je medresorsko usklajena in bo kmalu na vladi, je dejal.

Predsedniku vlade bo predlagal ustanovitev medresorske delovne skupine za spremljanje regionalnega razvoja. Njihove dvome, ali je ustanovitev pokrajin uvrstil dovolj visoko na seznam prednostnih nalog, pa je zavrnil z besedami, da nikoli ni bila pod vprašajem namera, temveč financiranje. Potrdil je tudi, da ima še vedno v načrtu decentralizacijo ministrstva.

Kumer zaupa obnovljivim virom

Bojan Kumer | Avtor: Saša Despot predstavitev kandidata za ministra Saša Despot

Sedanji minister za infrastrukturo, ki bo prevzel vodenje ministrstva za okolje, podnebje in energijo, Bojan Kumer je pred pristojnim odborom med ključnimi nalogami izpostavil spodbujanje rabe obnovljivih virov energije in pospešitev postopkov za razogljičenje. Ključno bo zagotoviti ukrepe, ki bodo ob tem preprečili pomanjkanje energije, je dejal.

V odgovorih na vprašanja poslancev se je med drugim zavzel za boljšo izkoriščenost potenciala vetrne energije. Glede hidroelektrarn je poudaril, da jih na Muri ne bo, bodo pa storili vse za dokončanje verige hidroelektrarn na spodnji Savi. Prav tako ne bo novih davkov na podnebnem področju, razmislili bodo tudi o prestrukturiranju nekaterih obstoječih, je napovedal. Odgovarjati je moral tudi na pomisleke, da bo na novem ministrstvu okolje v podrejenem položaju v primerjavi z energetiko. Zagotovil je, da se to ne bo zgodilo.

Han bi več denarja namenil športu

Matjaž Han | Avtor: Anže Petkovšek Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Matjaž Han. Anže Petkovšek

Gospodarsko ministrstvo se bo z reorganizacijo vlade preimenovalo v ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, na čelu bo ostal Matjaž Han, ki se mu reorganizacija zdi prelomna. S povezavo teh treh stebrov lahko naredimo veliko sinergijskih učinkov, je ministrski kandidat poudaril na zaslišanju pred matičnim odborom DZ.

Najpomembnejša novost na ministrstvu je šport. Po njegovih besedah bodo v sodelovanju z vsemi deležniki pristopili k oblikovanju novega nacionalnega programa za šport, prizadevajo si tudi, da bodo v štirih letih dosegli podvojitev javnega denarja za šport.

Komentarjev 25
 • Naklonsky 14:18 14.januar 2023.

  In zdaj nas bo ustanovitelj LGBT ‘inštituta’ 8. mrec Maljevec rešil vsega hudega… živel mr. Taubi, odlična ideja!

 • Žvižgač 07:06 14.januar 2023.

  Verjamem, da nas bo Han popeljal v vesoljsko dobo, pa tudi solidarna prihodnost nas zagotovo čaka, saj jo bo izbrani minister kmalu najbolj potreboval.

 • Avatar lu.ckyss
  lu.ckyss 05:37 14.januar 2023.

  Tisti, ki pljuvate ljudi, ki niti delati še niso začeli (po zaslugi opozicijskih polen pod noge), ste navadni idioti in ovce predvsem iz tistega hleva kjer nikakor ne morejo pozabiti vseh katastrofalnih porazov na volitvah, referendumih, itd..