Slovenija
21 ogledov

Zaprti lokali, ugasnjene cigarete

Zadnje cigarete v gostinskih lokalih so ugasnile 4. avgusta lani. Žurnal24 main
Pred enim letom je začel veljati protikadilski zakon, ki je sprožil na eni strani veliko odobravanja in na drugi veliko negodovanja. Glasni sta bili obe strani.

Med prvimi, ki so občutili posledice omenjenega zakona, ki je kadilce pregnal iz zaprtih prostorov, so bili tudi gostinci. S kadilci je namreč odšel tudi del prihodka. "Imamo veliko težavo, kako natančno slediti dogajanju. Za sto gostincev, ki so zaprli lokale, vemo, ker so se sami javili in imamo podatke. Kakšno pa je število tistih, ki imajo kredite in zaradi tega ne morejo zapreti lokala ali pa so samozaposleni, pa ne vemo," za zurnal24.si položaj predstavlja Esmeralda Canjug Vidmar iz Združenja ponudnikov gostinskih storitev.

 

Kaj pa kadilnice?

Canjug Vidmarjeva je povedala, da so se za kadilnice, ki jih zakon tudi dovoljuje, odločali predvsem veliki gostinci, natančneje diskoteke in nočni klubi. 

Po podatkih raziskave Inštituta za varovanje zdravja le sedem odstotkov anketirancev poroča o kadilnicah na delovnem mestu.

Največ težav so imeli gostinci na obrobju, predvsem na Štajerskem, Koroškem in v Prekmurju."Maja se je okrog 35 odstotkov lokalov odločilo za skrajšani delovni čas, saj je bil to edini način, da so preživeli," pojasnjuje Canjug Vidmarjeva. Nasploh je bila odločitev za skrajšan delovni čas tista, za katero so se gostinci večinoma odločali, saj so tako zmanjšali stroške.

Avstrijski model
V združenju si prizadevajo, da bi se sedanji zakon spremenil po avstrijskem modelu. "Nekomu, ki ima lokal na površini do 50 kvadratnih metrov, omogočijo, da se odloči, kakšen lokal bo imel. Od 50 do 80 kvadratnih metrov lahko naredi kadilnico ali pregradi prostor, od večjih pa zahtevajo pregraditev," je avstrijski zakon povzela Canjug Vidmarjeva. Gostinci so odločeni, da bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, da pride do tako želene spremembe zakona. Pripravljeni so iti tudi na cesto.

 

Cigarete, ki same ugasnejo

Evropska komisarka za varstvo potrošnikov Meglena Kuneva pričakuje, da se bodo v EU najpozneje v treh letih prodajale le še cigarete, ki se ugasnejo same. Vedno več je primerov, ko ljudje umrejo zaradi kajenja v postelji. "Z uvedbo samougasljivih cigaret bomo rešili najmanj 2000 človeških življenj na leto v EU," je prepričana. "V pisarni smo sami poskusili in cigareta je po minuti, ko nisem kadil, takoj ugasnila," je za časnik Die Welt povedal uslužbenec Evropske komisije.


Manj ljudi izpostavljenih dimu
Helena Koprivnikar je v predstavitvi rezultatov raziskave, ki jo je opravil Inštitut za varovanje zdravja v RS v sodelovanju s Centrom za raziskovanje javnega mnenja na Fakulteti za družbene vede, zapisala, da se je v obdobju med letoma 2006 in 2008 zmanjšal delež ljudi, ki so izpostavljeni tobačnemu dimu. Najobsežnejši upad se je zagotovo zgodil v gostinskih lokalih, kar je posledica protikadilskega zakona, hkrati se je zmanjšal tudi delež izpostavljenosti na delovnem mestu in doma.

Trend zmanjševanja deleža kadilcev med polnoletnim prebivalstvom se nadaljuje. Leta 2006 je bilo med polnoletnimi prebivalci 22,8 odstotka kadilcev, letos aprila pa 17 odstotkov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.