Slovenija
4209 ogledov

Zaradi afere s sodno palačo se želi ministrica znebiti sodelavcev

Novice: Dominika Švarc Pipan Saša Despot predstavitev kandidata za ministra
Prve poteze po aferi sodna stavba že napovedane.

V zvezi z domnevnimi nepravilnostmi glede nakupa prostorov na Litijski cesti v Ljubljani se na ministrstvu za pravosodje obetajo prve kadrovske spremembe. Kot je za N1 potrdila ministrica Dominika Švarc Pipan, bo vladi predlagala razrešitev generalnega sekretarja Uroša Gojkoviča, vodjo službe za nepremičnine in investicije Simona Starčka in vodjo finančne službe Janjo Garvas pa naj bi premestili na druga delovna mesta. 

Ministrica se je pred današnjo sejo vlade sicer srečala s premierjem Robertom Golobom, je izvedela STA. Kot je ministrica pojasnila v izjavi za novinarje po vladni seji, je Golob izrazil pričakovanje, da "pojasnimo, kako je na ministrstvu tekel postopek, kdo je vodil posamezne faze in kdo se je pod njih podpisoval". Dejala je, da bodo poročilo pripravili in da so večino pojasnil že tako ali tako posredovali medijem.

O odhodu ne razmišlja

Ministrica sicer trenutno ne razmišlja o odstopu. "Moj cilj v tem trenutku je stvari priti do dna, da se zaščiti davkoplačevalce in proračunski denar. Še vedno upam, da bosta tako izmera kot cenitev pokazala, da nakup vendarle ni bil negospodaren," je dejala.

Pojasnila je, da sta se ministrstvo za pravosodje in državno odvetništvo dogovorila, da bo odvetništvo angažiralo geodeta, ki bo naredil novo izmero objekta. Poleg tega bodo angažirali sodnega cenilca. "To je največja možna mera neodvisnosti te cenitve, ki se jo da zagotoviti," je dejala.

Povedala je, da so Nacionalnemu preiskovalnemu uradu (NPU) prejšnji teden v celoti posredovali dokumentacijo v zvezi z nakupom. Poleg tega na ministrstvu izvajajo notranjo revizijo, v okviru katere po besedah ministrice preverjajo pravilnost postopka nakupa, ki je tekel pri strokovnih službah na sekretariatu. Pričakuje, da bo končana kmalu, po njej pa bodo naročili neodvisno zunanjo revizijo.

Državno odvetništvo še ni podalo mnenja

Po besedah Švarc Pipan je prodajalec prostorov na Litijski skladno z aneksom h pogodbi, ki ga je ministrstvo sklenilo naknadno, obvezan vrniti sorazmerni del kupnine, če se ugotovi, da je bila kvadratura prostorov nižja, kot je v resnici. Če bi cenitev pokazala bistveno nižjo ceno, bodo poskušali uveljaviti najmanj bistveno znižanje kupnine ali celo razdor pogodbe na podlagi čezmernega prikrajšanja.

Po navedbah ministrice je državno odvetništvo ob svojem prvem pregledu dokumentacije izrazilo uvodno mnenje, da nakup ni bil negospodaren z vidika cene prostorov.  Z državnega odvetništva so sicer naknadno za STA pojasnili, da so na sestanku z ministrstvom glede nakupa prostorov podali svoje poglede, predloge in stališča o zadevi, vendar uradnega mnenja niso izdali. "Državno odvetništvo je v pogovorih z ministrstvom za pravosodje izpostavilo, da je treba najprej pridobiti verodostojno oceno velikosti in vrednosti nepremičnine. Do tedaj ni bilo mogoče izključiti možnosti, da je bila vrednost nepremičnine v pogodbi ocenjena realno," so zapisali.

Pojasnili so še, da za podajo mnenja o gospodarnosti nakupa nepremičnine niso niti pristojni niti jih ministrstvo za to ni zaprosilo. 

Napovedana interpelacija

Kot je znano, v SDS so včeraj napovedali vložitev interpelacije o delu ministrice za pravosodje. Med drugim ji očitajo "nedvomno objektivno odgovornost" pri domnevnih nepravilnostih nakupa prostorov na Litijski cesti.

Domnevne nepravilnosti nakupa prostorov na Litijski preverja NPU. Ministrstvo namreč ni naročilo svoje preverbe cene stavbe, ampak je sprejelo cenitev, ki jo je naročil in plačal prodajalec, to je podjetnik Sebastjan Vežnaver.

Sodna cenilka gradbene stroke in nepremičnin je stavbo, preden jo je leta 2020 kupil Vežnaver, ocenila na 2,9 milijona evrov. Kot so sicer pred enim tednom razkrili v oddaji Tarča na Televiziji Slovenija, je cenilec, podpisan pod zadnjo cenitvijo stavbe ob prodaji ministrstvu za pravosodje, novinarjem dejal, da je ni opravil sam, ampak je to storila cenilka, ki je pripravila tudi prvotno, nekaj milijonov evrov nižjo cenitev vrednosti stavbe.

Ministrstvo je kupnino plačalo dan po podpisu pogodbe konec decembra. Po poročanju medijev kupoprodajna pogodba še ni notarsko overjena, Vežnaver je namreč šele v tem tednu plačal davek na promet nepremičnin, ki je pogoj za overitev pogodbe. To pa omogoča vpis lastništva v zemljiško knjigo.

Novice: Dominika Švarc Pipan Slovenija SDS nad Dominiko Švarc Pipan z interpelacijo, jih bo Levica podprla? Dominika Švarc Pipan Slovenija Slovenija "Ne morem biti jaz tista, ki bi hodila z metrom po lokacijah" Dominika Švarc Pipan Ministrica Slovenija Če so bili dokumenti prirejeni ali ponarejeni, bodo zahtevali ničnost pogodbe

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 32
  • sokol7 19:11 19.januar 2024.

    Čisto po komunistično ni nikoli nihče nič kriv.

  • Avatar Zoran
    StarMačk 11:12 19.januar 2024.

    Ja Lojs, res smo Tarči izvedeli nekaj kar prej širši javnosti ni bilo poznano! In sicer, da dva pomembna protagonista zgodbe, brez katerih tega posla ne bi bilo, spadata v kvoto SDS! To sta sedaj premeščena, vodja službe za nepremičnine ...prikaži več in investicije Simon Starček in vodja finančne službe Janja Garvas! Ko jima dodamo še razrešenega generalnega sekretarja ministrstva za pravosodje Uroša Gojkoviča iz kvote SD postane jasno, kako sta v ozadju leva in desna politika kompatibilni kadar gre za denar!

  • Avatar Leon
    Leon 09:58 19.januar 2024.

    Okostnjaki padajo iz neba ali prihajajo iz kleti ?https://novice.svet24.si/clanek/novice/slovenija/65a912ef1f845/razvpita-cenilka-v-primeru-razvaline-na-litijski-je-kader-nekdanjega-jansevega-zaupnika