Slovenija
1114 ogledov

Zaradi karantene za pomoč zaprosilo več kot 300 delodajalcev

prazna denarnica
Zavod RS za zaposlovanje je od 29. marca, ko je v veljavo stopil zakon o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov, pa do vključno torka prejel 303 vloge delodajalcev za povračilo nadomestila plače zaposlenim, ki ne morejo opravljati dela zaradi odrejene karantene po odločbi ministra za zdravje.

Pomoč delodajalcem, katerih zaposleni ne morejo delati zaradi karantene, odrejene s ciljem preprečiti širjenje novega koronavirusa, je predvidel interventni zakon, ki ga je v prvi polovici marca predlagala še vlada Marjana Šarca, sprejel pa DZ v drugi polovici minulega meseca, ko je ministrsko ekipo že vodil premier Janez Janša.

Na podlagi zakona lahko za povračilo nadomestila plače za zaposlene, ki ne morejo opravljati dela zaradi odrejene karantene po odločbi ministra za zdravje, zaprosijo tisti delodajalci, ki tem delavcem iz objektivnih razlogov ne morejo omogočiti dela na domu.

Delavcem v karanteni pripada 80-odstotno nadomestilo plače, ki ga v celoti krije država.

RTV Slovenija RTV: Rekli so nam, da nam pripada samo pol plače nadomestila

Delodajalci z zaposlenimi v karanteni morajo vlogo na zavod predložiti v osmih dneh od začetka trajanja karantene, pri tem pa upoštevati datum, s katerim je bila zaposlenemu odrejena obvezna karantena.

Povračilo nadomestila plače lahko sicer podjetje uveljavlja le za obdobje, za katerega je bila zaposlenemu odrejena karantena.

Zavod povračila s tega naslova izplačuje za obdobje od 29. marca do 30. septembra. Interventni ukrep subvencioniranja karantene naj bi državo stal 520.000 evrov.

Denar, evro Druga plat krize Slovenija Pobrali komaj 35 odstotkov od običajnega denarja

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.