Slovenija
1007 ogledov

Zaradi teh del bo v Ljubljani še večja gneča

Ljubljana center Profimedia
V Ljubljani se letos in naslednje leto obeta več prenov. Župan opozarja, da bo to znatno vplivalo na promet.

Na redni novinarski konferenci je ljubljanski župan Zoran Janković predstavil vrsto projektov, ki se jim kmalu obeta gradnja v Ljubljani. Med drugim se obeta tudi konec gradnje Ilirije kot tudi prenova tržnice.

Kopališče Ilirija počasi dobiva novo podobo. Tako se bo sedaj prelevil v moderni športni center. Poleg pokritega olimpijskega bazena in trenažnega bazena bo obsegal tudi muzej, večjo dvorano za rekreacijo, odbojko in košarko, manjšo dvorano za gimnastiko, aerobiko in fitnes ter dvorano za borilne športe. V sklopu centra bo urejena tudi garažna hiša z neposrednim izhodom na nadvoz. Kot je dejal župan, naj bi bila gradnja končana za novo leto, čeprav je to označil za precej pogumno napoved.

Prenova ljubljanske tržnice

Medtem se obeta tudi prenova tržnice. Kot je dejal, je tam garažna hiša že končana, ta pa je bila načrtovana z namenom ureditve enostavnejšega dostopa do tržnice. Prav tako bo na tržnici zrasel t.i. food court, zgoraj pa bodo upravni prostori. Na enem delu bo tudi stiskalnica odpadkov, ki bo rešila težave z ostanki hrane, ki so sedaj odvrženi na tla. "Na Petkovškovem nabrežju je garaža že končana, trenutno so tam avtomobili delavcev. Tam bo 82 parkirnih mest, polovica jih bo za stanovalce, polovica pa za obiskovalce. Cilj tega projekta je zapreti ta del mesta, da ne bo več avtomobilov na cesti in pločnikih," je razložil župan. Kot je še dodal, gradbeno dovoljenje za tržnico pričakujejo že v letošnjem letu.  

ljubljanska tržnica | Avtor: Profimedia Profimedia
Poslovno-trgovski objekt Vilharia

Ob Vilharjevi cesti bo zrasel tudi nov poslovno-trgovski objekt, ki je projekt slovaških vlagateljev. Objekt z imenom Vilharia bo po navedbah ljubljanskega župana najbolj ekološka zgradba na tem svetu. Več deset tisoč kvadratnih metrov veliko območje je po dolžini umeščeno med Situlo in bodočo Emoniko, po širini pa med Vilharjevo cesto in železniško progo. Za Vilharijo se že postavljajo temeljni kamni, konec aprila pa naj bi bilo območje pri Situli že končano. Prenova se bo nato nadaljevala preko Linhartove ceste, ki bo preurejena v avenijo z drevoredi, ter nato potekala do zadnjega križišča pred krožiščem Žale. Ta bo bil obnovljen med prenovo Šmartinske ceste.  

Najvišji standardi trajnostne gradnje. Vilharia.

Najbolj zelena poslovna stavba v Sloveniji – Vilharia. ♻️ Vilharia je zasnovana tako, da izpolnjuje najvišje standarde trajnostne gradnje in je poslovna stavba z najvišjim trajnostnim (LEED Platinum) certifikatom v Ljubljani. To smo med drugim dosegli z namestitvijo energetsko učinkovite tehnologije, uporabo naravnih materialov in ozelenitvijo strehe, ki bo biološko raznovrstna in bo nudila dom mestnim čebelam. 🐝 Ponosni smo, da vodimo z zgledom in se že veselimo njenega odprtja! Več o projektu si lahko preberete na: https://vilharia.si ✨

Posted by CORWIN Slovenija on Monday, March 13, 2023

Gradnja poslovnega objekta naj bi se tako začela že v mesecu juniju. Linhartova cesta pa bo urejena v času počitnic, saj je po besedah župana cesta izjemno dotrajana. Naslednje leto pa bodo pričeli tudi z gradnjo podhoda pri Ortobaru, je še dejal župan in dodal, da bo naslednje leto gneča.

Dodatne investicija MOL-a

Medtem se v Ljubljani kmalu pričakuje tudi gradnja dveh velikih investicij, bazena Vevče in Atletskega centra v Šiški. Naslednji projekt mestne občine Ljubljana je tudi gradnja Miniplexa, ki naj bi bil v podhodu pod Slovensko cesto. Dovoljenje za gradnjo se po besedah župana pričakuje vsak dan, nato gre projekt v revizijo.

"Zadnja in prva stvar, ki bi jo najraje začel graditi, je četrtna skupnost Jarše z zdravstvenim domom in lekarno," je še dodal Janković. Gradbeno dovoljenje je bilo že vloženo, vendar je eden izmed stanovalcev vložil veto. Po kasnejšem pogovoru je bil veto tudi umaknjen, gradbeno dovoljenje pa se pričakuje aprila.

Župan je na hitro izpostavil tudi gradnjo centra Rog, ki je bila podaljšana do aprila letos. Kot je dejal, sama gradnja poteka izvrstno, na strehi centra pa bodo tudi sončne celice. Tako pričakujejo, da bodo aprila že izbirali izvajalca za notranjo opremo.

Sodišče-Mesec-Snežič-9.3.2023 Slovenija Slovenija Za Mesca bo zahteval pogojno zaporno kazen in prenehanje funkcije Mladi za podnebno pravičnost stadion Bežigrad Video Šport Pozvali državo k nakupu Plečnikovega stadiona, obsodili policiste
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.