Slovenija
8643 ogledov

Zaradi učenca, ki je ostal pred vrati, spet aktualna razprava o uniformah

Šola Profimedias
Nedavna afera "mehčalec", ko je učitelj pred vrati razreda pustil učenca, ker je bil preveč odišavljen, je ponovno odprla razpravo o  osebni urejenosti, ličenju in oblekah, ki so v šolah moteče ali pa ne sodijo v to okolje. Govora je o oblikovanju kodeksa, ki bi določil skupna pravila osebne urejenosti na šolah, ponovno pa se odpira tudi razprava o šolskih uniformah.

"Ko sem bil še učitelj na eni od bivših šol, se je zgodilo, da so že petošolke prihajale v šolo v tangicah, ki so segale visoko nad pasove hlač in v majicah nad popkom," je v intervjuju za Žurnal24.si povedal Gregor Pečan, predsednik Združenja ravnateljev in ravnateljic, ki ga mnogo vidijo kot združenje, ki bi prevzelo iniciativo za oblikovanje kodeksa glede skupnih pravil osebne urejenosti.

Garderoba v šoli Slovenija Učenec: Učitelj me zaradi vonja ni spustil v razred

Pečan: Z uniformami bi rešili dva problema

"Ali je provokativno oblačenje učenk primerno za šolo, ali so obleke s potiski, ki kličejo k nasilju, primerne obleke za šolo? Ali preveč nadišavljeni učenci motijo pouk? Ali za to potrebujemo kodeks? Na ta vprašanja si moramo odgovoriti kot družba," pravi Pečan, ki podpira tudi uvedbo šolskih uniform. "S tem bi rešili tako težavo neprimernih oblek kot tudi težavo socialnih razlik, ki se zaznavajo preko oblek. Je pa to moje osebno mnenje, šolskih uniform ne podpirajo vsi ravnatelji," poudarja predsednik Združenja ravnateljev.   

Posebnih pravil oblačenja oziroma osebne urejenosti na šolah ni, na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, ki ga vodi Jernej Pikalo, glede tega tudi ne zaznavajo posebnih težav, zato o tem, da bi določali pravila, ne razmišljajo.

"Težave povzročajo predvsem sporne vsebine na oblačilih v sliki in besedi (seks, ubijanje …)," pravi ravnatelj OŠ Starše Franc Kekec. Taka oblačila so izraz upora in namenjena vzbujanju pozornosti, meni Kekec. Čeprav ima šola kot taka možnost, da vpliva na način oblačenja učencev, pa Kekec podpira tudi oblikovanje kodeksa, s katerim bi določili enotna pravila osebne urejenosti na vseh šolah. 

Ravnatelj: Skrajnosti so lahko moteče

Ravnatelji in ravnateljice izzivalnega oblačenja in pretiranega ličenja sicer ne zaznavajo kot velik problem, se pa najdejo izjeme. "Če se nam zdi kakšna majica zaradi napisa neprimerna, to učencu učitelj, razrednik ali celo ravnatelj nevsiljivo pojasni. Navadno učenci to sprejmemo in razumejo," pravi ravnatelj Osnovne šole Škofljica Roman Brunšek.

"V Pravilih šolskega reda imamo navedeno, da je dolžnost učencev, da prihajajo v šolo primerno obuti, oblečeni in urejeni. Mislim, da če bi se pokazala potreba, da vsekakor lahko vplivamo na to, saj vsi pričakujemo, da se na šoli ustvarjajo takšni odnosi, ki omogočajo vsem ustrezno sobivanje, in da se zagotavljajo vsem ustrezni pogoji za izvajanje cilja in namena šole. Takšne ali drugačne skrajnosti v oblačenju ali v osebni neurejenosti pa so lahko tudi moteče."

60.e člen Zakona o šoli
(pravila šolskega reda)

Na podlagi vzgojnega načrta šola v pravilih šolskega reda natančneje opredeli dolžnosti in odgovornosti učencev, načine zagotavljanja varnosti, pravila obnašanja in ravnanja, določi vzgojne ukrepe za posamezne kršitve pravil, organiziranost učencev, opravičevanje odsotnosti ter sodelovanje pri zagotavljanju zdravstvenega varstva učencev. Pri pripravi pravil šolskega reda sodelujejo strokovni delavci šole ter učenci in starši.

Vzgojne ukrepe šola izvede, kadar učenec krši svoje dolžnosti, določene z zakonom ter drugimi predpisi in akti šole. Z vzgojnimi ukrepi ni mogoče omejiti pravic učencev (od 5. do 13. člena in od 50. do 57. člena tega zakona). Pravila šolskega reda sprejme svet šole na predlog ravnatelja, ki si predhodno pridobi mnenje učiteljskega zbora in sveta staršev.

Kakšne bi bile posledice za kršitelje?

"Osnovno razmišljanje bi moralo iti v smer, kaj bomo s tem dosegli, kaj bo bolje," na vprašanje, ali se mu zdi smiselno pripraviti kodeks oblačenja ali uvesti uniforme, odgovarja ravnatelj Osnovne šole Škofljica.

"V osnovi bi morala biti osebna urejenost sama po sebi umevna, drugače pa že sedaj obstajajo bontoni, delavnice, predavatelji, ki nas lahko o tem poučijo. Ob tem pa je tudi samo vprašanje kodeksa – ta verjetno ni nujno obvezujoč. Če bodo pa pravila, pa se vedno najdejo posamezniki, ki jih kršijo, zato je potrebno razmišljati tudi o posledicah. Tukaj smo pa lahko hitro na spolzkih tleh," dodaja Brunšek.

Minister Pikalo izvedel anketo o šolskih uniformah

Da so šolske uniforme dobra in in primerna tema, ki jo je potrebno obravnavati, je pred petimi leti menil takratni šolski minister Jernej Pikalo, ki je bil pred dobrim letom dni ponovno imenovan za ministra. Ministrstvo je na pobudo poslanke Pozitivna Slovenija izvedlo javnomnenjske raziskavo o primernosti uvedbe uniform v osnovni in srednji šoli. 

Na anketo se je odzvalo preko 20 tisoč učencev, dijakov, študentov, staršev, strokovnih delavcev in drugih zainteresiranih. Anketa je pokazala, da večina vseh anketiranih, 56 odstotkov, nasprotuje temu, da bi učenke in učenci v šoli nosili uniformo. 

Šola Uvajanje uniform Svet Hrvati v šole uvajajo uniforme
Komentarjev 34
  • drecos123456789 16:47 26.oktober 2019.

    bolano te uniforme kot iz leta 1950

  • Avatar Leon
    Leon 11:18 26.oktober 2019.

    Kaj v tangicah ? Na omrežjih poglejte kakšne fotke pošiljajo mladoletnice med vrstnicami !

  • Albatroz 10:59 26.oktober 2019.

    Starši so po zakonu odgovorni za otroka, če je v šoli sporna ketra stvar se takoj polliče starše in socialno službo saj zato jih imamo in naj pristojni rešijo.