Slovenija
5022 ogledov

Zaradi ugovora SDS ponovno šteli neveljavne glasovnice iz Argentine

Janez Janša Anže Petkovšek Izjava Janeza Janše ob odstopu Mira Cerarja.
Na seji so člani državne volilne komisije na podlagi ugovora SDS ponovno prešteli neveljavne glasovnice iz Argentine in ugotovili, da je bil rezultat pravilno ugotovljen.

Ugovor zaradi nepravilnosti pri delu volišča na diplomatsko-konzularnem predstavništvu v Buenos Airesu je na državno volilno komisijo naslovila relativna zmagovalka volitev, ki jo je zmotil predvsem visok odstotek neveljavnih glasovnic v Argentini, ki jih je bilo kar 81 oziroma več kot enajst odstotkov oddanih glasov.

Na vseh 31 voliščih na diplomatsko-konzularnih predstavništvih Republike Slovenije je bilo skupaj sicer neveljavnih 88 glasovnic, zato so v SDS oziroma v njihovem imenu Maja Prezelj menili, da podatek izkazuje dvom v pravilnost delovanja volilnega odbora na omenjenem volišču ter posledično poseg v varstvo volilne pravice in dvom v poštenost ter verodostojnost skupnih volilnih izidov.

V argentinskem Buenos Airesu je za SDS glas oddalo 53 odstotkov, skoraj 42 odstotkov tamkajšnjih volivcev pa je izbralo NSi. Vse ostale stranke so skupaj dobile le okrog pet odstotkov glasov. Skupno je glas oddalo 751 volivcev, od tega je bilo 81 glasovnic neveljavnih.

Stranka SDS se je pritožila na državno volilno komisijo in predlagala, da se na volišču na diplomatsko-konzularnem predstavništvu v Buenos Airesu, ki poleg Argentine pokriva tudi Urugvaj, Paragvaj, Čile in Peru, vnovič pregledajo vse neveljavne glasovnice in še enkrat preštejejo vse glasovnice. V primeru bistvenih kršitev v Argentini pa relativna zmagovalka volitev meni, da bi morali ponovno ugotoviti izid na vseh diplomatsko-konzularnih predstavništvih oziroma postopati skladno z zakonom o volitvah v državni zbor, ki v primeru napak, ki so ali bi lahko bistveno vplivale na izid volitev, določa tudi ponovitev volitev v obsegu, v katerem je bilo glasovanje razveljavljen.

Državna volilna komisija | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
"Za teden dni dela"

Državno volilno komisijo je še pred štetjem glasovnic zaposlovalo mnenje, kaj so bistvene kršitve, na podlagi katerih bi morali glasovnice prešteti glasovnice tudi na drugih diplomatsko-konzularnih predstavništvih. "Kaj, če je pet veljavnih? Kaj potem naj naredimo,“ se je spraševal predsednik volilne komisije Antona Gašper Frantar in skušali izvedeti, ali bi morali v skladu z ugovorom, ob morebitnih napakah v Buenos Airesu, šteti tudi vse ostale glasovnice na diplomatsko-konzularnih predstavništvih. "To je za teden dni dela," je izpostavil Frantar, ki ga je skrbel zamik poročila o izidu volitev v državni zbor.

Matej Tonin na soočenju predsednikov strank | Avtor: Saša Despot soočenje predsednikov vseh strank, parlamentarnih in zunajparlamentarnih strank ter list za državnozborske volitve Saša Despot
Na neveljavnih glasovnicah največkrat imena Janše, Tonina in Barbare Medic

Člani Državne volilne komisije so na koncu odprli zapečateno ovojnico z neveljavnimi glasovnicami iz Buenos AIresa ter jih prenovno pregledali in prešteli. Izkazalo se je, da je število neveljavnih glasovnic res 81. Na največ neveljavnih glasovnicah so bila sicer zapisana imena Janeza Janše (SDS), Mateja Tonina (NSi) in Barbare Medic (NSi).

Glasovnice pa so bile v večini neveljavne, ker so volivci izven Evrope po pošti prejeli gradivo s prazno glasovnico, brez imen kandidatov ali strank, ker na dan pošiljanja glasovnic kandidatne liste še niso bile zaključene. Vsak volivec je zato moral na prazno glasovnico zapisati ime stranke ali pa kandidata, za katerega glasuje v svoji volilni enoti. In prav pri imenih kandidata naj bi po pojasnilih iz Buenos Airesa nastala najbolj pogosta težava, ker je bilo treba na glasovnico zapisati ime kandidata za konkretno volilno območje, v katerem je vsak volivec vpisan. Ker pa na primer Janez Janša ali Matej Tonin nista kandidirala v okrajih, kjer so vpisani volivci, so glasovnice neveljavne.

Glasovnice, kjer je bilo zapisano le ime stranke, sicer štejejo za veljavne.

malo delo, referendum, volivci, glasovanje, volilna skrinjica, volišče Glasovi prešteti Slovenija Nor rezultat za SDS in NSi na veleposlaništvu v Argentini

Znani so tudi končni izidi predčasnih parlamentarnih volitev, saj je DVK danes prištela še glasovnice oddane po pošti iz tujine. A izidi še niso uradni, saj jih mora potrditi še DVK. To bo storila na četrtkovi seji, v petek pa bodo poročilo predali predsedniku republike Borutu Pahorju.

Komentarjev 14
  • Evie_Brifman 10:45 13.junij 2018.

    Google zdaj plača € 458 do € 627 štiri ure za delo na spletu od home.my zadnja plača je bila € 5936 za delo 26 ur na teden na spletu. Moja sestrska prijateljica že nekaj mesecev znaša € 30000 in ...prikaži več dela približno 30 ur na teden. Ne morem verjeti, kako enostavno je bilo, ko sem ga poskusil. Potencial pri tem je neskončen..... To počnem.... ........... ❥❥❥ ❥❥ ❥❥❥ www.Money46.Com

  • Boris 19:27 12.junij 2018.

    Težko je imeti kozo celo in volka sitega .... Taki volilci pač rabijo kako dodatno razlago ... :-)

  • Papaja Popi 13:49 12.junij 2018.

    Kot smo napovedali...………………..Kalimero že jokca in stoka...…………………….