Slovenija
1535 ogledov

Še zadnji glasovi, ki odločajo o usodi dveh poslancev

Volišče v Ljubljani Anže Petkovšek Volišče v Ljubljani na predčasnih volitvah v Državni zbor 2018.
Glasovi volivcev iz tujine bi lahko odločili, kdo bo sedel v parlamentu. Med dvema kandidatoma je namreč zelo majhna razlika.

Državna volilna komisija (DVK) bo k izidu nedeljskega glasovanja na parlamentarnih volitvah prištela še glasovnice iz tujine, ki bodo prispele do danes do 12. ure. Potem bodo znani končni neuradni izidi volitev in s tem sestava novega sklica DZ.

Glasovi po pošti iz Slovenije, ki so bili objavljeni prejšnji teden, sicer niso prinesli sprememb ne glede razdelitve poslanskih mandatov ne glede uvrstitve posameznih kandidatov v DZ.

Dejan Židan, Miro Cerar in Matej Tonin Volitve Slovenija Veliko presenečenje, kdo je dobil najbolj fanatično podporo

Dirnbek ali Siter?

Slednje pa utegnejo nekoliko spremeniti glasovi volivcev iz tujine. Tako lahko odločijo o novem poslancu Levice v novomeški volilni enoti, kjer je po doslej preštetih glasovih izredno majhna razlika med kandidatoma Petrom Dirnbekom (Brežice) in Primožem Siterjem (Trbovlje).

Predsednik republike Borut Pahor poročilo o izidu volitev pričakuje do petka, nato bo razpisal ustanovno sejo DZ, na kateri bodo potrjevali mandate poslancev. Po ustanovni seji DZ bo Pahor opravil posvetovanja z vodji poslanskih skupin in nato formalno podelil mandat za sestavo vlade.

Pahor, Janša | Avtor: Saša Despot predsednik republike Borut Pahor je sprejel Janeza Janšo, predsednika SDS, ki je na predčasnih državnozborskih volitvah dobila največ glasov Saša Despot

Mandat bo podelil Janši

Pahor je sicer minuli teden na neformalni pogovor sprejel prvaka SDS Janeza Janšo, ki mu namerava kot predsedniku stranke z najboljšim volilnim izidom podeliti mandat za sestavo vlade. A če bi se izkazalo, da obstaja kakšna druga večina, Janša mandata ne bo sprejel.

Medtem je namreč predsednik na volitvah drugouvrščene LMŠ Marjan Šarec na vse novoizvoljene parlamentarne stranke, z izjemo SDS, naslovil povabilo k pogovorom o koaliciji za prihodnost. O pripravljenosti strank na tako koalicijo se je Šarec v minulih dneh že pogovarjal s predsednico in tremi predsedniki strank: Mirom Cerarjem (SMC), Alenko Bratušek (SAB), Dejanom Židanom (SD) in Karlom Erjavcem (DeSUS).

V prihodnjih dneh oz. tednih naj bi se sestal tudi z drugimi.

Milojka Kolar Celarc, ministrica za zdravje Slovenija Kam odhajajo ministri in koliko zaposlenih odhaja z njimi?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice