Slovenija
2902 ogledov

Izvoljenih tudi pet županov, kdaj bodo volitve v njihovih občinah?

Sedež LMŠ Marjan Šarec Anže Petkovšek
Ker županska in poslanska funkcija vse od leta 2011 nista več združljivi, bo nekaj občin ostalo brez županov. Bo po volilni nedelji treba izvesti še nadomestne županske volitve?

Zadnji, sicer še neuradni rezultati kažejo, da se je v državni zbor uvrstilo tudi pet županov od skupno dvanajstih, ki so kandidirali. Izvoljeni so bili bohinjski župan Franc Kramar in komenski Marko Bandelli (oba Stranka Alenke Bratušek), kamniški Marjan Šarec (LMŠ), župan Selnice ob Dravi Jurij Lep (Desus) ter rogaški Martin Mikolič (NSi). Poleg njih pa še podžupani iz Kočevja Predrag Bakovič (SD), Izole Gregor Perič (SMC) in Felice Žiža (narodnosti) ter piranska podžupanja Meira Hot (SD).

Ker vse od leta 2011 velja, da poslanska funkcija ni združljiva s funkcijo župana in podžupana, jim bo v skladu z zakonom o poslancih občinska funkcija prenehala z dnevom potrditve njegovega poslanskega mandata. Še vedno pa je poslanec lahko član občinskega sveta.

Franc Kramar | Avtor: Špela Mohorič Špela Mohorič
"Mandat bom prevzel," nam je potrdil bohinjski župan Kramar. Enako je povdal tudi župan Selnice ob Dravi Lep. Tudi Šarec, ki še upa na mesto predsednika vlade, je včeraj že povedal, da občino nasledniku zapušča v precej boljšem stanju, kot jo je prejel. Ostali župani, nam na vprašanja, ki smo jim ga poslali danes, še niso odgovorili, a bi bilo nenavadno, če bi poslanski mandat, kateri od njih zavrnil.

Kdaj bodo nove volitve?

Ker je županom mandat prenehal predčasno, bi v skladu z zakonodajo o lokalnih volitvah morali opraviti nadomestne volitve. Ker pri tem ni natančno opredeljena časovnica, sta služba za lokalno samoupravo na ministrstvu za javno upravo in državna volilna komisija (DVK) po usklajevanju sklenili, da nadomestne volitve pred lokalnimi volitvami, ki bodo 18. novembra, ne bodo potrebne. "Kje pa bi sicer našli kandidata za dva meseca ali tri teden," se je spraševal Dušan Vučko, direktor DVK.

Po usklajevanju državnih institucij je tako prevladala interpretacija, da ker zakon o lokalnih volitvah izrecno ne določa, kdaj je potrebno izpeljati nadomestne volitve za župane, v tem primeru smiselno uporabljamo 31. člen istega zakona, ki govori o nadomestnih volitvah za člane občinskih svetov, in predpisuje, da se nadomestne volitve ne opravijo, če članu občinskega sveta preneha mandat manj kot šest mesecev pred potekom mandatne dobe občinskega sveta. "Ker bo od prenehanja mandata županov, pa do volitev manj kot šest mesecev, v teh občinah ne bo potrebno izpeljati nadomestnih županskih volitev," je jasen Vučko, ki pri tem navaja, da bodo v juliju že razpisane redne lokalne volitve. V skladu z lansko novelo pa se bo glasovanje opravilo tretjo nedeljo v novembru.

Do volitev 18. novembra pa funkcijo župana v občinah, kjer je bil ta izvoljen za poslanca, opravljajo podžupani.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice