Volitve 2018
9074 ogledov

Vsi poslanci SNS skupaj dobili manj kot Branko Grims

Državni zbor Shutterstock
Za poslansko mesto je tokrat zadostovalo že 369 glasov.

V Sloveniji poslance volimo po proporcionalnem sistemu, kar pomeni, da vsi volilni upravičenci glasujejo o posameznih volilnih okrajih, ki so podenote volilnih enot. V vsakem okraju se zagotovi približno enako število mandatov na določeno število prebivalcev. Glasovi, ki jih kandidati dobijo na volitvah, se seštevajo v korist liste kandidatov na ravni volilne enote.

Stranka mora na ravni države dobiti vsaj štiri odstotke glasov, kar pomeni, da dobi štiri poslance. Mandate delijo v volilni enoti na podlagi t. i. Droopovega količnika in preostanek glasov, ki niso upoštevani, na ravni celotne države razdeli še na podlagi d'Hondtovega sistema. 

Z liste kandidatov so izvoljeni tisti kandidati, ki so imeli največji delež glasov v skupnem številu glasov v volilnih okrajih, v katerih so nastopili. Ker se upošteva odstotek in ne število glasov, smo priča zanimivim situacijam. 

Volilne skrinjice Slovenija Kako se delijo poslanski mandati?

Zmago Jelinčič (Foto: Saša Despot) | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Manj glasov, a boljši odstotek = poslanec

Tako se je na primer v parlament prebilo kar 21 poslancev, ki so dobili manj kor tisoč glasov. Najmanj jih je dobil Ivan Hršak, ki je na listi DeSUS kandidiral v 6. volilni enoti Novo mesto v volilnem okraju Hrastnik. Prejel je 369 glasov, kar predstavlja 9,29 odstotka glasov in ga uvršča pred Silva Grdešiča, ki je v isti volilni enoti v okraju Črnomelj prejel 818 glasov, a je to predstavljalo le 7,47 odstotka glasov. 

Zanimivo je, da je v parlament prišla stranka SNS. Njeni poslanci so skupaj dobili 3584 glasov volivcev, kar je manj kot na primer Branko Grims SDS, ki je v volilni enoti Kranj v volilnem okraju Kranj III dobil 4.367 glasov oziroma 30,72 odstotka. 

Aleš Hojs (SDS), ki je v Kamniku dobil 3.115 glasov, ni prišel v parlament. Enako velja za Eleno Zavadlav Ušaj, ki je v volilnem okraju Nova Gorica I dobila 3.337 glasov. Več kot 3000 glasov, natančneje 3.022, jih je dobil Leon Merjasec (LMŠ) v volilnem okraju Ljubljana Šiška IV. 1.947 glasov ni bilo dovolj, da bi poslanka postala Jolanda Lazar (SD). Podobnih primerov je na listah vseh strank, ki so prišle v parlament, še več. 

Za primerjavo, predsednika prvouvrščenih strank, Janez Janša (SDS) in Marjan Šarec (LMŠ) sta na tokratnih volitvah dobila 6.960 glasov oz. 6.122.

Ljubljana daleč pred Mariborom

Največ poslancev bo imela, kot običajno, Ljubljana, in sicer 14, daleč za prestolnico sta Maribor in Kranj s štirimi poslanci. V nekaterih mestnih občinah so se glasovi preveč razdrobili, tako da bo imel denimo Šentjur pri Celju več poslancev kot samo Celje. V Celju sta bila v dveh okrajih izvoljena dva poslanca, v sosednjem Šentjurju pa trije. Po tri poslance bodo denimo imeli še Ruše - tu je sicer kandidiral Zmago Jelinčič, ki je danes zjutraj verjetno pozabil na Ruše, Logatec, Ormož in Škofja Loko. Več poslancev kot denimo Nova Gorica, Koper ali Novo mesto, ki imajo le enega, bodo imeli Mozirje, Hrastnik, Slovenske Konjice, Šmarje pri Jelšah, Trebnje, Ajdovščina, Izola in Kamnik, s po dvema predstavnikoma v državnem zboru.

Komentarjev 6
  • dragec 11:33 05.junij 2018.

    Glavno je, da imam Plemenitega. V parlamentu bo pestro

  • Zdravko Lajh 20:58 04.junij 2018.

    blayo - mislim, da je bolje tudi v Botswani

  • blayo 15:18 04.junij 2018.

    A mi lahko povesta kje na svetu je po vajinem mnenju bolje?