Volitve 2018
5078 ogledov

Vse te stranke bodo dobivale denar iz proračuna

denar bankovci štetje denarja
Poleg devetih strank, ki so prišle v parlament, so do financiranja upravičene še štiri stranke.

Do denarja iz državnega proračuna so upravičene vse stranke, ki na volitvah zberejo več kot odstotek glasov. Glede na rezultate tokratnih volitev si bo sredstva, ki so za to namenjena v proračunu, razdelilo trinajst strank. Največji kos pogače bo pripadel zmagovalcem, stranki SDS. Sledijo ji LMŠ, SD, SMC, Levica, NSi, Stranka Alenke Bratušek, DeSUS in SNS.

Poleg njih bodo prihodnja štiri leta do sredstev upravičene tudi stranke SLS, Piratska stranka Slovenije, Dobra Država ter Andrej Čuš in Zeleni Slovenije. Omenjene so namreč prejele več kot odstotek glasov. 

Dvanajstim strankam želenega cilja, dosežen odstotek glasov, ni uspelo doseči. Med njimi so Lista novinarja Bojan Požarja, GibanjeSkupajNaprej, Gibanje Zedinjena Slovenija.   

Kako se deli denar?

Zakon o političnih strankah v svojem 23. členu pravi, da se sredstva med stranke razdelijo tako, da je vsaka upravičena do 25-odstotnega fiksnega deleža zneska, do preostalih 75 odstotkov pa glede na število glasov volivcev. Sredstva jim izplačujejo mesečno. 

Zadnja štiri leta so sredstva, zahvaljujoč tej določbi v zakonu, prejemale stranke SLS, Pozitivna Slovenija, SNS in Piratska stranka Slovenije. Stranke so mesečno dobile nekje od šest pa do enajst tisoč evrov. 

V proračunu je v zadnjih letih za financiranje strank namenjenih 2,5 milijona evrov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • zafowula 16:23 04.junij 2018.

    Google mi plača € 7283 do € 8257 na mesec za spletno delo od home.i so v tem mesecu ustvarili € 29624 spletnega dela od doma. Večina posebnih stvari je zelo zanimivo, da je delo samo preveriti nekaj spletnih strani ...prikaži več in nič drugega. Uživajte ves čas in denar sv0boden, tudi neverjetna kariera v življenju .... Oglejte si več tukaj ........ ❥ ❥❥ ❥❥❥ www.Money46.Com

  • Avatar Leon
    Leon 14:45 04.junij 2018.

    Zakaj mislite ,da kader z nazivi dr. prof. mag.........kandidirajo na volitvah ? Ni jim za delat in želijo živeti na tuj račun ! Torej vse kar obljubljajo na soočenjih so VELIKE LAŽI .

  • Pepe007 14:04 04.junij 2018.

    Demokracija stane. Cilj je seveda, da se o tem poroča, da bo manj ljudi hodilo na volitve in bo vladanje lažje. Na koncu je to drobiž, ki ga dobimo tako, da naročimo kako maketo, ki stoji nekje v depoju, manj.