Slovenija
24 ogledov

Zares odhaja, Kresalova še čaka

Gregor Golobic Zares Žurnal24 main
Predsedniki koalicijskih strank so se na sestanku pogovarjali o nadaljnji usodi vlade in koalicije. Golobič vztraja pri odhodu iz koalicije, Pahor napovedal, da ne bo več kandidiral.

Premier Borut Pahor je po sestanku s predsednico LDS Katarino Kresal in predsednikom Zaresa Gregorjem Golobičem dejal, da se je po današnjem pogovoru s prvakoma LDS in Zares pokazalo, da ne gre za nezaupanje v vlado, temveč "za politične razlike med nami".

Da v soboto pričakuje odhod Zaresa iz koalicije, je na tiskovni konferenci dejal tudi Pahor. V državnem zboru bo tako imela okrnjena koalicija 33 sedežev od 90. Prizadeval si bo, da koalicije ne bi zapustila tudi stranka LDS, še vedno pa razmišlja tudi o vezavi zaupnice na rebalans proračuna, čemur Golobič in Kresalova nasprotujeta. Sicer pa meni, da bi bilo mogoče voditi manjšinsko vlado do izteka mandata.

Pahor je sicer ob tem izrazil upanje, da bo lahko vlado vodil še do volitev prihodnje leto. Na vprašanje, ali bi lahko šel v koalicijo z SDS, pa je Pahor dejal: "Če se že z Golobičem nisem mogel sporazumeti, kako naj se šele z Janšo?"

LDS bo še počakala

Predsednica LDS pa je po sestanku dejala, da se bodo o tem, ali še naprej sodelovati v koaliciji, odločiti prihodnji teden, saj od SD še niso dobili pravih odgovorov. Glede vezave zaupnice na rebalans, kar načrtuje Pahor, pa je Kresalova dejala, da "to ni najbolj tehntno dejanje, če želiš preveriti svojo težo". Špekulacije, da bo po odstopu Zaresa iz koalicije prevzela kulturno ministrstvo, pa Kresalova ni želela komentirati.

Rekonstrukcija ali pa gremo

SD-jevi koalicijski partnerici Zares in LDS od premierja zahtevata rekonstrukcijo vlade. Golobič je Pahorju dal čas do 25. junija. Če do takrat ne bo sprejeta odločitev o rekonstrukciji, naj bi Zares izstopil iz koalicije. Za novo levosredinsko vlado v okviru zdajšnje koalicije pa si prizadevajo tudi v LDS.

Pahor se je na pozive po rekonstrukciji vlade odzval z besedami, da je in ostaja predsednik vlade do verjetnega glasovanja o zaupnici, ki jo bo verjetno vezal na sprejetje rebalansa proračuna. Če ta ne bi bil potrjen, pa se osebno zavzema za predčasne volitve.

Komentarjev 4
  • mirko 20:41 20.junij 2011.

    V politiki ni bo nikoli nič drugega v igri, kot interesi skupin ali posameznikov, ki jih poskušajo uveljaviti preko strank. V ozadju interesov teh skupin in posameznikov je pa na koncu vedno denar v njihovo korist na škodo celotne družbe ...prikaži več v državi. Sprememba političnega sistema iz družbene lastnine v kapitalizem je naredil moralni propad glede pohlepa. Seveda so to spremembo lahko izkoristili le ljudje, ki so pri koritu. Zaradi ogorčenja in razočaranja navadnih ljudi pa solidarnosti v državi ni več, kar bi pa bilo nujno potrebno, če bi se hoteli izvleči iz katastrofalne gospodarske situacije in nam zato zelo resno grozi grški scenarij v še hujši obliki. Nevarnost je še pa pri nas toliko večja ker je družba razdeljena še iz časov povojnega obdobja iz 2. sv. vojne in bi se v primeru revolucije lahko zgodil scenarij državljanske vojne, kjer bi pa bilo zelo krvavo, saj še vedno obstajajo med temi ljudmi globoko sovraštvo, ki se je preneslo tudi na njihove potomce. Dosti njih je danes aktiv

  • 1111 18:49 20.junij 2011.

    ...na žalost....je ni!!!!! :(((

  • 1111 18:49 20.junij 2011.

    ...ni rabu niti pridet nazaj...itak ga ne bo več...hehehehe