Slovenija
3162 ogledov

Zato vas Hrvati lahko lupijo

hrvaški bankomat Profimedia
Dvig na hrvaškem bankomatu vas bo drago stal, čeprav ne bi smel.

Pred nekaj dnevi smo pisali o novi oderuški praksi, ki se je poslužujejo hrvaške banke. Uvedle so provizijo za dostop do bankomata (ang. access fee, op. a.). Zaračunajo jo za dvige s karticami, ki niso izdane na Hrvaškem, čeprav je država izdajateljica članica EU in je v njej valuta evro.

Po pretekli ureditvi vam je provizijo lahko zaračunala vaša banka, po novem vam jo torej lahko, resda z malce drugačno zakonsko podlago, še banka, ki je lastnica bankomata.

Ena redkih, ki ne zaračunava nove provizije, je Istarska kreditna banka Umag. "Skladno s pravili kartičnih hiš banka, ki je lastnica bankomata, za izplačila, izvedena s tujimi karticami, dobi določeno nadomestilo, ni pa pooblaščena, da imetniku kartice druge banke zaračuna kakršno koli nadomestilo," so pojasnili na omenjeni finančni ustanovi.

"Dobili smo opozorila"

Oglasila se je Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS), ki ostro nasprotuje novi ureditvi pri naših južnih sosedih, ki je v veljavo stopila pred poletno turistično sezono.

"S strani potrošnikov, ki na Hrvaškem na bankomatih dvigujejo denar, smo dobili opozorila oziroma pritožbe o dodatnih nadomestilih. Čeprav bi v EU morala biti nadomestila enaka za vse potrošnike, to velja le za nadomestila, ki jih zaračunava potrošnikova banka," so potrdili na ZPS.

Slovenska NLB tujcem zaračunava za dvige na svojih bankomatih. Provizija za imetnike kartic, izdanih v drugih državah EU, ki dvigujejo gotovino na NLB bankomatih, znaša 3,90 evra na dvig. Provizijo tujcem računa tudi SKB banka, znaša 3,95 evra na dvig.

"Siva cona so lastniki bankomatov, ki zaračunavajo dodatna nadomestila, to je se dogajalo že v preteklosti, tudi na Hrvaškem na določenih bankomatih, sedaj pa je po našem razumevanju ta praksa postala zelo razširjena, saj skorajda ni mogoče najti bankomata, ki nadomestila ne zaračunava. Tako je tudi nasvet, da potrošniki dvig, kjer jih bankomat opozori na dodatno nadomestilo, prekinejo in poiščejo drug bankomat, ki ga ne zaračunava - postal v praksi skorajda neuporaben," so nadaljevali na ZPS.

"Z dodatnimi nadomestili se na ZPS ne strinjamo, saj v tem primeru ne moremo govoriti o enakih nadomestilih znotraj EU. Področje bi bilo potrebno dodatno urediti na ravni EU in tovrstna nadomestila prepovedati ter tako tudi v praksi potrošnikom zagotoviti enaka nadomestila," so dodali.

Komentarjev 12
  • jakec42 19:05 08.junij 2023.

    Mene ne lupijio,ker ne hodim k njim!

  • Igor Jurše 15:50 08.junij 2023.

    Sem moral prav preverit če prav vidim.Tole pisanje je sestavljeno na način,da so potem odzivi taki kot jih vidimo.Pa vendar pri nas banke delajo natanko isto!Nisem napisal da slovenci zaračunavamo provizijo in tudi hrvati nas ne lupijo ampak hrvaške banke,ravnotako kot slovenske.

  • Pierre 15:49 08.junij 2023.

    Slovenci seveda nis(m)o tatovi sami poštenjaki !!!!