Slovenija
55326 ogledov

Zavarovalnica Triglav: Čimprej ukinite dopolnilno zavarovanje

Slovenija 05.11.2013 logo, znak, simbolicna fotografija, zavarovalnica Triglav s Saša Despot/Žurnal24
V Zavarovalnici Triglav ocenjujejo, da se bo njihov dobiček pred davki zaradi omejitve cene dopolnilnega zavarovanja znižal za 25 do 40 odstotkov.

Načrtovali so, da bodo letos pred davki ustvarili od 95 do 110 milijonov evrov dobička, kar pomeni, da jim bo omejitev premije dopolnilnega zavarovanja odnesla med 24 in 44 milijonov evrov dobička.

Po napovedani podražitvi premije Generalija na 44,89 evra je vlada je aprila sprejela uredbo, s katero je določila najvišjo dovoljeno ceno premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pri 35,67 evra.  Pri tej ceni zavarovalnice ustvarjajo izgubo, zato "skupina Triglav v trenutnih razmerah veljavnosti Uredbe podpira čimprejšnjo ukinitev obstoječega sistema dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj". Dlje časa kot bo uredba veljala, večja bo izguba.

"Skupina Triglav bo pri delovanju, ob dialogu z Vlado Republike Slovenije in Agencijo za zavarovalni nadzor, izvedla vse potrebne aktivnosti za zaščito interesov svojih zavarovancev, delničarjev družbe in ostalih deležnikov," so zapisali v sporočilu za medije. Zaščita delničarjev bi lahko pomenila vložitev tožbe proti državi za povrnitev škode. Država je namreč zavarovalnicam naložila, da ne smejo prenehati ponujati dopolnilnega zavarovanja.

Vlada je uredbo sprejela 14. aprila, uredba velja do konca leta, a so hkrati napovedali, da naj bi že 1. septembra ukinili dopolnilno zavarovanje ter uvedli obvezni prispevek v enaki višini. 

"V primeru, da bodo dopolnilna zdravstvena zavarovanja zakonsko ukinjena s 1. 9. 2023, Skupina ocenjuje, da se bo izguba na področju zdravstvenih zavarovanj odrazila kot znižanje letošnjega poslovnega izida pred obdavčitvijo (ki je bil načrtovan med 95 in 110 milijonov evrov), za okoli 25 odstotkov. V primeru, da dopolnilna zdravstvena zavarovanja ne bodo letos zakonsko ukinjena in da bo Uredba ostala veljavna do konca leta 2023, je verjetno, da bo zaradi izgube na področju zdravstvenih zavarovanj znižanje poslovnega izida za leto 2023 večje in bo znašalo do okoli 40 odstotkov," so še zapisali.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 38
  • sandi76 09:28 10.maj 2023.

    Dobiček se je znižal, ampak še vedno je dobiček !!! Marsikateri državljan v svojem žepu nima nikakršnega dobička , pa mora kljub temu plačevati, če hoče imeti zdravstveno oskrbo. Drugače pa , zavarovalnica Triglav je krepko dvignila cene ostalih storitev ...prikaži večv in se nima kaj pritoževat !

  • rd2dmk2 21:04 09.maj 2023.

    madomca so tile na Triglavu luštni, kot male čivave.. planirali so-- pazite tole-- planirali so okol 40 miljonov dobička od dopolnilnega zdravstvenaga zavaroavja. vau. to je pa res VAU in BIG BANG. pa še podražitve niso upošteval, da bi sledili ...prikaži več Generaliju.. dragi moji. če zdej niste spregledal, potem vam ne pomaga tud operacija al nove špegle.tile zavarovalničarji samo plenijo in bašejo svoje žepe, kolk pa pade od premije zdravstvu pa komu mar.loredan, ne rabimo dodatno - ne tako ne drugače.

  • onxxx 13:28 09.maj 2023.

    Zakaj se nekateri do sedaj, ko je bilo dodatno še prostovoljno, niso potem raje odločili in se tamu odpovedali, ter hranili 35 eur na mesec za čas, ko bodo potrebovali doplačati kakšnih dveh ali treh jurjev za operacijo ali kaj ...prikaži več podobnega?? Eni so res pametnjakoviči.