Slovenija
9141 ogledov

Završalo zaradi "zabeljenega računa"

Marjan Šarec
Med nekaterimi koalicijskimi partnerji je pred podpisom sporazuma o sodelovanju z Levico slišati nekatere pomisleke.

Kritični so do pomanjkanja informacij o finančnih učinkih dokumenta in premajhni vključenosti pri njegovi pripravi. Sporazum o sodelovanju Levice z manjšinsko vlado Marjana Šarca za letos vsebuje protokol, podoben tistemu, ki so ga parafirali lani, poleg tega pa še vsebinske dogovore, predvsem o odpravljanju prekarnega dela ter stanovanjski politiki. Kot je ob robu seje DZ, na kateri poslanci danes razpravljajo o rebalansu proračuna, pojasnil koordinator Levice Luka Mesec, so sporazum pripravljali dva meseca in ga uskladili z vsemi resornimi ministri, ki jih sporazum zadeva.

Mesec je ob tem spomnil, da so v četrtek vsi predsedniki koalicijskih strank dali zagotovila, da bo sporazum podpisan še pred glasovanjem DZ o rebalansu proračuna. V Levici verjamejo, da se bodo vsi dogovora držali in bo sporazum podpisan v sredo.

Koalicijski partnerji imajo pomisleke

Pomisleke, ki so jih izrazili predvsem v SD in SMC, je še podžgal zapis poslanca Levice Mihe Kordiša, ki je na svojem Facebook profilu zapisal, da so "izstavili zabeljen račun za podporo proračunu 2019". 

Poslanec SMC Gregor Perič meni, da je Kordišev zapis "zagotovo neko opozorilo, ki ga gre jemati resno". "Tako pomemben dokument, kot je ta partnerski protokol, moramo kot resna stranka sprejeti še na naših organih," pa je napovedal Matjaž Han iz SD. Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović odgovarja, da je protokol težko finančno ovrednotiti, da pa imajo z vsako od koalicijskih strank spoštljiv odnos in z vsako vzpostavljajo dialog. 

Luka Mesec, Levica, po sestanku predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS | Avtor: Anže Petkovšek Sestanek predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS so po umiku NSi iz koalicijskih pogajanj nadaljevali pogovore o možnosti oblikovanja koalicije. Anže Petkovšek

Pomanjkanje dialoga LMŠ očitajo tudi v SAB. Vodja poslanske skupine Maša Kociper je dejala, da so pogovori o sporazumu potekali večinoma med LMŠ in Levico. Motijo jo predvsem vedno nova pogojevanja Levice. Kot je dejala, da so v Levici prejšnji teden sklenili, da bodo rebalans proračuna podprli, zdaj bi pa želeli, da se še pred tem podpiše sporazum o sodelovanju.

Han je poudaril, da je treba v partnerstvu prevzeti odgovornost. Na te očitke je Luka Mesec odgovoril, da imajo zelo omejena sredstva za pripravo zakonskih rešitev, a so si s sporazumom kljub temu naložili ogromno odgovornost. "Rešujemo stvari, ki jih prejšnje vlade več mandatov niso uspele narediti," je dejal. Težko tudi razume, zakaj ima s tem največji problem SD, saj se sporazum dotika tem, ki so tudi njim v interesu.

Luka Mesec Slovenija Podprli bodo predlog rebalansa proračuna

Kritična tudi opozicija

Vpliv Levice na vladno politiko se po mnenju opozicije kaže v rebalansu proračuna. Poslanec SDS Marko Pogačnik je ocenil, da Levica ostaja nadkoalicijska stranka. V SDS menijo, da je večina programskih usmeritev Levice zajeta v rebalans, kar pa po njihovem ni dolgoročno pozitivno. 

Prvak SNS Zmago Jelinčič jo je označil za stranko prikrite koalicije. "Nikomur niso nič dolžni, ni se jim treba držati kakršnih koli dogovorov, sklepajo pa projektne koalicije, ki samo njim prinašajo dobro," je pojasnil. Sam meni, da bodo všečne poteze Levice državno nekoč zelo drago stale. 

Da ima Levica v vladi veliko moč, čeprav trdi, da ni vladna stranka, meni poslanka NSi Ljudmila Novak. Novakova meni, da bi se velika moč Levice utegnila poznati pri ukrepih v okviru napovedane davčne optimizacije.  

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
Sorodne novice