Slovenija
27 ogledov

Žbogar ne pričakuje težav

Minister Žbogar se udeležuje izrednega zasedanja v Bruslju.(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Slovenski zunanji minister pričakuje, da ne bo težav pri dogovarjanju s Hrvaško o arbitrih. Njegov hrvaški kolega bo o podrobnostih govoril, ko bo čas za to.

"S hrvaškim ministrom sva se na kratko sestala, izmenjala sva mnenja o tem, kaj se dogaja v eni in drugi državi. Pri nas imamo določeno politično situacijo, na Hrvaškem bodo imeli volitve, končali so pogajanja. V glavnem sva se o tem pogovarjala, o drugih stvareh pa bomo nadaljevali pogajanja jeseni," je po srečanju povedal minister Samuel Žbogar.

"Ne bi smelo biti problemov"

V petek je napovedal, da bosta s hrvaškim zunanjim ministrom Gordanom Jandrokovićem spregovorila tudi o arbitražnih postopkih, med drugim tudi o članih arbitražnega sodišča. Po današnjem srečanju o podrobnostih ni želel govoriti. Žbogar meni, da pri dogovoru o arbitrih "ne bi smelo biti problemov". Dodal je, da obstajajo načini, kako priti do teh treh kandidatov, ki zadovoljujejo obe strani.

Z evropskim komisarjem za širitev Štefanom Fülejem sta "samo zabelelžila, da je to zdaj vprašanje, ki prihaja na dnevni red". V prihodnjih tednih in mesecih se bodo tako Slovenija, Hrvaška in Evropska komisija poskušale uskladiti o tem.

Jandroković redkobeseden

Hrvaški minister Jandroković je potrdil zgolj to, da sta se z Žbogarjem pogovarjala o aktualnem stanju v dvostranskih odnosih ter o razmerah v Sloveniji in na Hrvaškem. Glede arbitraže postopki stečejo po podpisu pristopne pogodbe, ki bo do konca leta. "O vsem ostalem se bomo dogovorili v tednih in mesecih, ki prihajajo. Na podrobna vprašanja bom odgovoril, ko bo čas za to," je še dejal Jandroković.

Komentarjev 1
  • albert 16:31 03.september 2011.

    Kalimero spet sanja nikjer ne vidi problemov pa povsod so! Hrvati so tiho ta pa blebeta ke v tri dni.Hrvati so podmukli česar pa tale sinko še ni dojel! Slovenija nestalna članica ma ja sigurno.Kalimero s svojimi diplomati ni sposoben ...prikaži več lobirati za položaje v EU kjer edini nimamo vidnejših predstavnikov razen hlapca in antislovenca Potočnika,ki dela škodo svoji državi bomo pa v varnostnem svetu zlobirali za nestalni sedež v V.S.