Slovenija
5629 ogledov

Zdaj je jasno: Ne kozmični dež, to so krivci za neuspelo glasovanje

Poslanci v Državnem zboru Matija Sušnik/DZ
Po analizah je bilo med spornim glasovanjem v DZ zabeleženih več sprememb statusa identifikacijskih kartic poslancev, kar je najverjetneje povzročilo motnje v delovanju glasovalnega sistema. Člani poslanskih skupin Svoboda in SD med glasovanjem kartic niso umikali, so sporočili iz DZ. Po neuradnih informacijah STA so to počeli poslanci Levice.

Strokovna služba DZ, pristojna za razvoj informacijskega sistema, in zunanji izvajalec sta pripravila poročilo o dogajanju pri dotičnem glasovanju, kot je s sklepom zahteval kolegij predsednice DZ. "Kot kažejo analize, je bilo med tem konkretnim glasovanjem zabeleženih več sprememb statusa identifikacijskih kartic posameznih poslancev, kar je najverjetneje povzročilo motnje v delovanju glasovalnega sistema," so sporočili iz DZ.

Po doslej zbranih podatkih je strojna in programska oprema glasovalne aktivnosti ob konkretnem glasovanju sicer zabeležila, vendar niso bili pravočasno oz. do izteka časovnega okvira glasovanja obdelani in posredovani v jedrni del konferenčnega glasovalnega sistema. Posledica tega je bila, da je bil na ekranih v veliki dvorani DZ javno objavljen vmesni, in ne končni rezultat glasovanja, ki ni odražal prave volje poslank in poslancev, so dodali.

"Glede dogajanja med predmetnim glasovanjem je bilo ugotovljeno tudi, da 11 poslank in poslancev poslanske skupine Svoboda in trije člani poslanske skupine SD, katerih glasovanja niso bila zabeležena v objavljenem rezultatu glasovanja, med samim glasovanjem niso vstavljali in/ali umikali identifikacijskih kartic," so zapisali v DZ.

Po neuradnih informacijah STA so za motnje v delovanju glasovalnega sistema poskrbeli člani poslanske skupine Levica. Sistem naj bi zabeležil kar 22 sprememb statusa identifikacijskih kartic poslancev.

Zaradi zapleta so ponovno glasovali

Do zapleta je prišlo pri glasovanju o opozicijskem dopolnilu k zakonu o izvrševanju proračuna, ki bi prinesel polno uskladitev socialnih transferjev z inflacijo. Zaradi zapleta so poslanci o dopolnilu ponovno glasovali, pravno podlago za to pa je predstavljal leta 2004 sprejet dogovor, da se v primeru, kadar glasovalna naprava ne deluje, glasovanje ponovi. S tem je soglašala tudi zakonodajno-pravna služba DZ.

V ponovljenem glasovanju so poslanci ob obstrukciji opozicije polno uskladitev socialnih transferjev z inflacijo izglasovali.

Poslanci v Državnem zboru | Avtor: Matija Sušnik/DZ Matija Sušnik/DZ
Da je kartico izvlekla iz glasovalne naprave je na seji preteklo sredo, ko je prišlo do zapleta, priznala poslanka Levice Nataša Sukič. "In tudi nisem bila edina, kar sem videla na lastne oči, tako da je seštevek pravi," je ob tem zatrdila.

Po posvetu vodij poslanskih skupin pred ponovljenim glasovanjem je vodja poslanske skupine Levica Matej Tašner Vatovec sicer potrdil, da so poslanci Levice z izjemo Mihe Kordiša, ki je dopolnilo podprl, ob glasovanju izvlekli kartice iz glasovalne naprave.

Strokovne službe DZ so v zvezi z navedenimi pomanjkljivostmi v delovanju glasovalnega sistema, ki jih povzema poročilo, že zaprosile za dodatne informacije tudi zastopnika proizvajalca strojne in programske opreme, prav tako pa so prošnjo za povratno informacijo glede uporabe te opreme v posameznih evropskih parlamentih naslovile tudi na Evropski center za parlamentarne raziskave in dokumentacijo, so sporočili iz DZ.

Da do takšnih situacij v prihodnje ne bi prihajalo, poročilo v zaključku predlaga tudi nekaj ukrepov, med njimi možnost podaljšanja časa od obvestila o zaključku glasovanja, do objave podatkov o rezultatu glasovanja. Poročilo bo dostopno po tistem, ko se bodo z njim seznanili poslanke in poslanci, so še dodali v DZ.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
 • matermila 07:48 01.december 2023.

  Modeli levakov bodo odslej prejemali točna navodila kako glasovati, kdaj kartico not, kdaj kartico ven, ker so očitno tako bebasti, da se v letu in pol niso naučili pritiskati na glasovalni taster. Da pa so nekredibilni, pa se vidi po ...prikaži več tem, da en dan glasujejo proti, naslednji dan, pa o isti stvari glasujejo vsi za. Si je pernati premislil, kot že tolikokrat, seronje pa ga ubogajo kot otročki, ker se bojijo, da jih doleti usoda bivše prve strojnice, ki jo je fliknil iz stranke.

 • Avatar Iuckyss
  Iuckyss 05:55 01.december 2023.

  Jim je pa treba priznati inovativnost in vztrajnost. Konec koncev so dosegli, da je bil na koncu predlog o polni uskladitvi socialnih transferjev soglasno sprejet ..Čeprav sumim, da je Sukićeva imela pri tem glasovanju v mislih migrante in ne naših "socialcev"..

 • Grof 21:13 30.november 2023.

  Kozmični deź. Je prava beseda za izpiranje golobovuh drekciv, a ne Vonta, gnoj od pikija Goloba

Sorodne novice