Slovenija
14 ogledov

Zdaj so pa vsi za volitve

Glasovanje o zaupnici vladi Boruta Pahorja.
1/9
Anže Petkovšek
Padec vlade. Zelo verjetne prve predčasne volitve v Sloveniji, ki bi lahko bile že konec novembra. Nov mandatar. O “kljukcu”, ki bi prevzel vlado za eno leto, krožijo le ohlapne špekulacije.

Če skupina desetih poslancev, poslanska skupina ali predsednik države v enem tednu ne predlagajo novega mandatarja, Borut Pahor pa se bo v tem času pisno odpovedal vnovičnemu glasovanju o zaupnici, bi lahko bile predčasne volitve že novembra.

Pahor je že napovedal, da vnovičnega glasovanja ne želi, po nezaupnici pa izjavil le, da bodo sedaj govorili drugi. Pravosodni minister Aleš Zalar (LDS) je pojasnil, da bi lahko bile predčasne volitve že v zadnji tretjini novembra.

V največji parlamentarni stranki SD so za čimprejšnje predčasne volitve. "Glede na to, da je bila izglasovana nezaupnica tej vladi, ta vlada odhaja in v poslanski skupini ne bomo podprli nobenega mandatarja," je poudaril vodja poslancev Dušan Kumer.

Predsednica druge koalicijske partnerice LDS Katarina Kresal pa je dejala, da novega mandatarja ne nameravajo iskati, "če nas bo pa kdo povprašal ali povabil k pogovorom, pa bomo aktivni kot do zdaj".

Mamljivi tretji poskus

V ozadju naj bi se menda vseeno sklepali dogovori o dveh nepravih kandidatih za mandatarja, tako imenovanih kljukcih, ki ne bi bila izglasovana, pravi kandidat pa bi šel na glasovanje tretji, ko je namesto 46 glasov za izglasovanje potrebna le večina prisotnih poslancev.

Med imeni se spet omenja ljubljanski župan Zoran Janković ter dekan ljubljanske Ekonomske fakultete Dušan Mramor. Na možnost takega scenarija je namignil tudi Bogdan Barović (SNS), ostali poslanci pa iskanje novega mandatarja vztrajno zanikajo. "Verjemite mi, da bo zadeva trajala nekoliko dlje. Se bojim, da med SDS in SD potekajo neki skrivni dogovori," je prepričan Barović.

Janez Janša, predsednik SDS, je dejal, da ni razloga, da SD ne bi zaupal, ko pravijo, da ne bodo podprli morebitnega novega mandatarja. Kot je dejal, si v morebitni vladi po predčasnih volitvah želi imeti možnost sprejemanja ustavnih sprememb.

Zaradi padca vlade bo predsednik države Danilo Türk predčasno zaključil obisk v New Yorku in se vrnil na pogovore z vodji poslanskih skupin. Poudaril je, da neizglasovanje zaupnice močno poglablja politično krizo, razmere pa so resne in zaostrene.

Komentarjev 11
  • privat 13:52 22.september 2011.

    dajmo kopijo barbike za kandidata ...pa naj isto dela! Po Slovensko...

  • mirko 21:02 21.september 2011.

    Žal, je ni stranke v sloveniji, ki ne bi imela v svojih vrstah ljudi, ki bi radi imeli z ukvarjanjem z politiko predvsem osebno korist. Strankarski program za volitve bi pa lahko poimenovali "volilni pesek" seveda za metanje v oči volilcem.

  • mirko 20:55 21.september 2011.

    Kaj pomeni beseda "obrukal" ? Ne piši komentarjev, če ne znaš dobro slovenskega jezika.Malo inštrukcij ti ne bi škodovalo. Drugič pa uporabi besedo "osramotil".