Slovenija
48 ogledov

"Združitev – ne, sodelovanje – da"

klemen boštjančič Žurnal24 main
Direktorji štirih nacionalnih letalskih družb iz nekdanje Jugoslavije so se konec tedna v Miločeru pri Budvi dogovorili za tesnejše sodelovanje, s čimer bodo poskušali premagati številne težave pri poslovanju.

Podjetja so bratje po področju delovanja, vendar njihove blagajne niso sestre. Združitev v skupno podjetje – ne, sodelovanje na številnih področjih – da, je sklepe dogovora v imenu vseh sodelujočih predstavil direktor Croatia Airlines Srečko Šimunović.

Nobena industrija na svetu se ni spomnila toliko možnih oblik sodelovanja, kot je to storila letalska industrija in civilni zračni promet, piše Poslovni.hr in dodaja, da gre predvsem za vzpostavljanje dvostranskih sporazumov med regionalnimi družbami, sporazumov code-share in o medsebojni uporabi flote, usklajevanju letalskih voznih redov, povezovanju obstoječih linij, pa tudi o skupni nabavi goriva, letalske opreme in o nadgradnji obstoječe tehnologije.

Koristi bodo imeli tudi potniki

Vse te in druge oblike sodelovanja naj bi v prihodnje prispevale k racionalizaciji in izboljšanju poslov štirih regijskih letalskih družb – Croatia Airlines, Montenegro Airlines pod vodstvom Zorana Đurišića, Adrie Airways s Klemnom Boštjančičem in JAT Airways z Vladimirjem Ognjenovićem na čelu.

Prevozniki skupaj razpolagajo s floto 40 letal in na leto prepeljejo približno pet milijonov potnikov, ki bodo tudi imeli koristi od boljšega sodelovanja – lažje in ceneje bodo prispeli na cilj, obljubljajo. Najboljše je sodelovanje med Croatia Airlines in Adria Airways, so ugotovili na srečanju, saj imata najbolj podobne tipe letal.

Sledi konkretizacija zamisli

V naslednjih dveh tednih bodo omenjeni predstavniki oblikovali delovne skupine, ki bodo konkretizirale zamisli iz Miločera, ponovno srečanje pa so direktorji napovedali za čez mesec ali dva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.