Slovenija
17987 ogledov

Želite stabilnost na Balkanu? Vrnite Jugoslavijo!

Vladimir Putin, mnenje RT o Jugoslaviji RT
Rusia Today objavlja zanimiv komentar Neila Clarka, svojega rednega pisca komentarjev, ki je med drugim pisal tudi za britanske medije. Razmišlja o rekonstrukciji nekdanje države Jugoslavije.

Neil Clark v komentarju piše o napetostih na Balkanu in kot rešitev problema navaja obnovo Jugoslavije. Russia Todaj je financirana s strani ruske države, gre za medijski projekt, katerega naloga je med drugim promovirati interese Vladimirja Putina.

V tekstu pisec med drugim navaja, da vse težave v regiji izhajajo iz nasilnega razpada multietnične države Jugoslavije v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, kar je bil po njegovih besedah proces, ki so ga aktivno vzpodbujale in podpirale zahodne sile.

Russia Today meni, da vse potencialne krize, ki aktualno pretijo regiji, niso stvar ruske politike, kot menijo nekateri, pač pa posledica prejšnjih ameriških in zahodnih posredovanj. Ameriški Council on Foreign Relations (CFR) sprašuje, zakaj brani obstojnost Bosne in Hercegovine, zakaj je podpiral neodvisnost Kosova in pravico do samoodločanje tamkajšnjega albanskega prebivalstva. "Zakaj potem ni bila pomembna tudi ohranitev Jugoslavije?"

Ksenia Sobchak Rusija Svet Prva izzivalka Vladimirja Putina

Komentator predlaga postopno "rekonstrukcijo jugoslovanske federacije", pri čemer med drugim navaja, da so številni v regiji nostalgični za nekdanjo skupno državo. Izpostavi raziskavo Gallupovega inštituta iz lanskega leta, v okviru katere je večina vprašanih iz Srbije, Črne Gore, Bosne in Hercegovine, kot tudi 45 odstotkov vprašanih iz Slovenije (ki se smatra za "najbolj uspešno od vseh republik nekdanje Jugoslavije"), odgovorila, da je bil razpad Jugoslavije za razvoj območja slaba.

"... Jugoslavije je narodom na Balkanu nudila ne le stabilnost, pač pa tudi ekonomsko varnost," navaja komentator Russia Today in dodaja, da je Jugoslavija dosegala tudi velike uspehe na področjih kulture, športa, umetnosti, izobraževanja in razvoja. "Njeno uničenje je bilo tragično ne le za ljudi na Balkanu, pač pa za celotno človeštvo."

Clark poudari, da imamo zdaj namesto "močne jugoslovanske države niz majhnih in ekonomsko šibkih držav na Blakanu, da to odgovarja težnjam ZDA in da je edini način, da se težave na Balkanu rešijo ta, da se vrnemo v preteklost. "Jugoslavija je imela smisla v 20. stoletja, smisel ima tudi še danes," sklene komentator.

Vladimir Putin Svinjina Svet Putin se ni mogel prenehati smejati

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 36
  • Žurnalček 11:53 15.januar 2018.

    Članek je v Srbiji predstavljen kot delo slovitega britanskega novinarja , noben pa ni rekel , da je on sam v Rusiji ! No ko smo že pri tem, zakaj se je že SSSR raspadla ? Najprej sestavte svojo SSSR ...prikaži več , potem se pa ukvarjajte z ex SFRJ !

  • Žurnalček 11:50 15.januar 2018.

    Od vseh komentatorjev eden ni preživel dneva v SFRJ do 1985 leta pa se delajo pametne !

  • Plavi-mil 11:42 15.januar 2018.

    A, zato so hodili levosučni k Putinu, da bi jim pomagal ustanoviti novo Jugo, za katero toliko jokajo, malo so se ušteli, nobeden je več noče, samo še naši levosučni pokvarjenci, na bruhanje mi gredo, ljudje volite SDS, da nas ...prikaži več bo obvarovala migrantov in poskusa ustanavljanje neke jugovine, VOLIMO SDS, da se že enkrat rešimo te komunistične drhali.