Slovenija
35 ogledov

Ženske delo iščejo za tretjino dlje

delavka proizvodnja ženska Nino Verdnik
Neenakosti. Zavod za zaposlovanje: moškim lani zgornja in spodnja tretjina služb na trgu dela.

"Podatki niso nič novega – kažejo na neenakost spolov v družbi, kar se reproducira pri poklicnih neenakostih, tako da imamo poklice, ki so popolnoma feminizirani, in druge, kjer ženske nimajo vstopa," podatke Zavoda RS za zaposlovanje komentira Mojca Pajnik z Mirovnega inštituta. Navaja, da ob tem ženske dobivajo nižje plačilo za enako delo in da zasedajo nižje položaje. Pritrjuje ji statistika.

Največ žensk na sredini

"Med strokovnjaki, visokimi uradniki in menedžerji so bile dve tretjini moških in tretjina žensk," ugotavljajo na zavodu na podlagi lanskih prijav v obvezno zdravstveno zavarovanje, kjer je treba označiti spol. Lani se je skupaj na novo zaposlilo dobrih 110 tisoč ljudi, od tega slabih 63 odstotkov moških in dobrih 37 odstotkov žensk (gre za vse na novo zaposlene, ne le iz evidence brezposelnih). Med strokovnjaki, pri katerih se zahteva visoka izobrazba, je bilo obratno; tam je bilo na novo zaposlenih slabih 61 odstotkov žensk in dobrih 39 odstotkov moških. Več žensk kot moških se je zaposlilo tudi med tehniki in drugimi strokovnimi delavci, uradniki, tistimi v poklicih za storitve in prodajalci, torej tam, kjer je potrebna srednja izobrazba. Moški pa so spet prevladovali pri poklicih za neindustrijski način dela (skoraj 96 odstotkov), pri upravljanju strojev in naprav ter v industrijski izdelavi (skoraj 83 odstotkov). Pri zaposlitvah za preprosta dela, kjer izobrazba ni potrebna, je bilo lani na novo zaposlenih slabih 62 odstotkov moških in dobrih 38 odstotkov žensk.

Pajnikova je izpostavila, da se veča delež prekernih zaposlitev med ženskami – večji odstotek žensk je med zaposlenimi za določen čas, za krajši delovni čas in med trajno brezposelnimi. Lani so v povprečju ženske, ne glede na starost, zaposlitev iskale dlje kot moški. Tako so moški, mlajši od 30 let, lani zaposlitev iskali šest mesecev, ženske pa 7,2 meseca. Razlika se je s starostjo povečala. Moški od 30. do 49. leta so iskali zaposlitev 6,8 meseca, ženske pa 9,5 meseca, torej skoraj za tretjino dlje. Razlika je tudi nad 50. letom: moški so delo iskali deset mesecev, ženske pa v povprečju dobrih 14 mesecev.

Komentarjev 1
  • Biserka Brumec 08:47 15.april 2013.

    Lahko bi vsaj pod sliko napisali zakaj je slika ravno iz podjetja Carrera....sem mislila na začetku da pišete kaj o tem podjetju....